середа, 23 січня 2013 23:40

Експерт пояснив, чому Україні варто продовжити співпрацю з МВФ

Експерт пояснив, чому Україні варто продовжити співпрацю з МВФ
Ігор Жданов. Фото: presscenter.ukrinform.ua

Україні буде складно знайти гроші, які необхідні для виплати зовнішнього боргу. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов.

Коментуючи прогноз міжнародного рейтингового агентства, яке переконане що, український уряд збільшить витрати на обслуговування і погашення зовнішнього боргу в цьому році на 5 мільярдів доларів, він сказав: "Проблема в тому що грошей цих немає, оскільки економіка України знаходиться в глибокій рецесії".

Жданов зауважив, що в Україні – "і падіння ВВП, і падіння промислового виробництва (в останньому місяці), тому в бюджеті буде дуже складно знайти гроші, які потрібні для виплати зовнішнього боргу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко вважає, що міжнародні суди доведуть її невинність у вбивстві Щербаня

Окрім того, експерт переконаний, що вихід один. "Необхідно шукати гроші у борг. Не даремно їздила група (Арбузов, Колобов)  до США, тому що єдина нормальна можливість взяти гроші - це МВФ, оскільки там відсотки помірні, але ж для цього треба продовжити співпрацю з МВФ", - висловив думку економіст.

Зокрема, Жданов додав, що в інших країнах, або організаціях, "де можна взяти гроші будуть висуватися або суто політичні вимоги (Росія), або буде занадто високий відсоток (Китай)".

Тому він переконаний, що для розблокування економіки України влада може домовитися з МВФ:  "Але ми розуміємо що тут є фактор політичний в цій проблемі, оскільки Сполучені Штати мають основний вплив на МВФ, а ми знаємо, що нещодавно Клінтон написала листа до Юлії Тимошенко, де ще раз підтвердила позицію Сполучених Штатів, тому тут не обійдеться без політичних зобов'язань".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна зразу віддасть дев'ять мільярдів за попередні борги

Нагадаємо, Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's прогнозує збільшення витрат українського уряду на обслуговування і погашення зовнішнього боргу у 2013 році. "Ми чекаємо, що витрати уряду на обслуговування і погашення зовнішнього боргу (включаючи зобов'язання перед МВФ) збільшаться з 4,6 млрд дол. у 2012 р. до 5,4 млрд дол. у 2013 г.", - зазначається в аналітичній статті агентства.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому Україні варто продовжити співпрацю з МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути