середа, 20 листопада 2013 18:44

Експерт не вбачає політмотивів у забороні перетинати кордон Росії для 20 тисяч українців

Експерт не вбачає політмотивів у забороні перетинати кордон Росії для 20 тисяч українців
Валерій Чалий. Фото: pravda.lutsk.ua

Частішають випадки, коли українці перебуваючи на кордоні Росії дізнаються, що їм заборонено в'їзд до країни. Про це у коментарі кореспонденту Gazeta.ua розповів директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий.

"Не вважаю, що це якесь окреме ставлення спрямоване в напрямку України. Це питання внутрішньоросійське. Ці люди не є персонами нон-грата, які щось зробили проти Росії. Під цю цифру попадають громадяни, які порушили термін перебування в Росії. І це є досить поширена ситуація. Також під цю цифру потрапляють люди, які мали декілька разів адміністративні порушення чи ті, які не сплатили штрафи за певні порушення", - розповів Чалий.

Він розповів, що такі санкції Росії для українців часто є несподіваними.

"Дійсно сьогодні українці, які приїздять до Росії, мають певні проблеми. І з цим стикаються не тільки українці. Такі санкції часто є несподіваними для тисяч громадян. Українці дуже часто дізнаються про заборону в'їзду до країни вже при перетині кордону Росії. Проблема в тому, що Росія вела нові міграційні правила і посилила відповідальність за порушення російських норм законодавства. Ті хто приїздять до Росії потерпають від цього. Така позиція Росії. І без інформування та консультацій - це створюєнезручності. У зв'язку з тим, що відвідуваність Росії досить висока, така позиція матиме відчутні негативні чинники загального сприйняття країни", - припустив експерт.

Він порадив українцям, перш ніж їхати до Росії перевіряти можливість перетину кордону, зайшовши на сайт міграційної служби.

"Треба знайти механізм консультацій з російською стороною, щоб українська мала перелік таких осіб. Можливо, ми зможемо самі провести якусь інформаційну роботу, щоб люди в останній момент, не отримували цю чорну мітку, коли вже витратили кошти", - додав він.

Нагадаємо, сьогодні керівник Федеральної російської міграційної служби Костянтин Ромодановський повідомив, що близько 20 тисячам українців заборонено в'їзд на територію Росії строком від трьох років за порушення місцевого законодавства.

Зараз ви читаєте новину «Експерт не вбачає політмотивів у забороні перетинати кордон Росії для 20 тисяч українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути