вівторок, 14 січня 2014 13:00

Експерт не побачив розколу на Майдані

Експерт не побачив розколу на Майдані

Створення Всеукраїнського об'єднання "Майдан" та Громадянської платформи "Майдан" не є розколом серед мітингувальників. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Михайло Погребінський.

Він зізнався, що не може обговорювати конкретні дії саме цих двох структур, бо не знає, хто входить до їхнього складу, і чим конкретно вони займаються.

"Але сама ідея виокремити різні групи, які б уособлювали якусь політичну чи громадянську позицію, є нормальним процесом. На майдані — десятки тисяч людей. Тому такий поділ не є чимось дивним. Роботи для громадянського суспільства в Україні — не початий край. Можуть бути абсолютно різні функції та задачі. Тут немає негативу. Все залежить від того, якою є мотивація тих людей, які об'єднуються в ту чи іншу групу. Одні хотіли контролювати дії влади або боротися із корупцією. Це одна справа. Якщо інші зацікавлені в тому, аби зробити суспільство більш відкритим, створити інтернет-уряд — інша. Не треба вбачати в цьому щось погане", - зазначив експерт.

За словами політолога, на етапі, коли люди об'єднуються навколо такої мети, як позбавитися влади, варто добиватися цього усім разом.

"Це як в українському прислів'ї — "Разом і батька легше бити". Якщо йдеться про те, що ця проблема знімається за неможливістю реалізації в цей час, виникає багато інших корисних речей, які може зробити громадянське суспільство. Цією енергетикою майдану треба скористатися", - зауважив Погребинський.

Нагадаємо, що наприкінці грудня 2013 року у соціальних мережах активісти Майдану почали формувати спільноту "Громадянська платформа "Майдан", яка ставить собі за мету поширити на всю Україну способи самоорганізації людей, апробовані під час масових акцій у центрі Києва. Інша мета спільноти — забезпечити громадський контроль чиновників на усіх рівнях, від співробітника ЖЕКу до Президента України.

Дещо раніше лідери опозиційних партій зі сцени на Майдані Незалежності оголосили про створення Народного об'єднання "Майдан", до складу якого увійшли представники політичних партій, громадських організацій, а також науковці, діячі культури та митці.

 

Зараз ви читаєте новину «Експерт не побачив розколу на Майдані ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути