Ексклюзиви
понеділок, 15 квітня 2013 18:29

Експерт: чверть населення з готовністю протестувати в Києві - дуже високий показник

Експерт: чверть населення з готовністю протестувати в Києві - дуже високий показник
Андрій Биченко Фото: dif.org.ua

Готовність чверті населення столиці взяти участь у акціях непокори — дуже високий показник для будь-якого протесту. Більшість громадян не потрібна навіть для революції. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав директор соціальної служби Центру імені Разумкова Андрій Биченко.

Згідно з даними опитування центру, якщо влада відмовиться призначити вибори міського голови Києва та до Київської міськради, 27 % киян готові взяти участь в акціях протесту. 54,9% мешканців столиці — відповіли заперечно, 18,1% - не визначилися.

"Так виявляється протест киян проти позбавлення їх права голосу. Також частково це свідчить про те, що київська влада їх не влаштовує. А також, що вони не згодні із діями центральної влади. Вони її не підтримують. То ж мотивація у людей - різна. Однак такий показник — однозначно дуже високий", - сказав Биченко.

Він також наголосив, що вербальна готовність брати участь і власне участь — різні речі.

"27 відсотків людей могли б вийти, але це залежить від дуже багатьох зовнішніх обставин. Вони зробили б це, якби ситуація розвивалась кардинально, рівень життя різко погіршився. Тобто чверть населення Києва, понад 500 тисяч громадян, можуть вийти на вулиці через вибори. Акція, у якій взяли б участь хоча б сто тисяч, була б дуже неприємною для нинішньої влади", - пояснив він.

Директор соцслужби також додав, що для більшості українців участь в будь-яких акціях протесту — не самоціль.

"Частіше за все вони очікують, що від їхніх дій буде якийсь результат, прогрес у тому питанні, за яке борються. Важко було очікувати якогось результату від минулих акцій опозиції. З самого початку їх планували як показові. Тому вони — не показник. Громадян більше цікавлять конкретні рішення. Скільки людей вийдуть на майбутню акцію залежить у тому числі і від дій, закликів опозиції. Участь українців у політичному житті обмежується виборами. Будь-які затрати зусиль і часу у суспільстві із низьким рівнем життя відбувається за екстремальних умов. То ж 54,9 відсотків не готових протестувати - цілком нормальний показник. Ці люди швидше за все свій вільний час витрачають на те, щоб прогодувати себе і свою родину", - каже він.

Биченко також додав, що ймовірно і частина людей, які не визначилися, також можуть взяти участь акціях протесту.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: чверть населення з готовністю протестувати в Києві - дуже високий показник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

74

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути