пʼятниця, 01 липня 2016 15:12

Екс-міністр Абромавичус назвав головну причину корупції в Україні

Екс-міністр Абромавичус назвав головну причину корупції в Україні
УНІАН

В Україні не викорінити корупцію, поки існує злиття політики і бізнесу.

Про це в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ" сказав колишній міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус.

"Зв'язок політики і бізнесу - досить непогана тенденція для іншої країни. Для України такий підхід обернувся катастрофою. Поки у нас не буде поділу бізнесу і політики, будемо чути корупційні історії", - зауважив він .

За словами екс-міністра, коли "піднялася хвиля ентузіазму і покликали в уряд" партія влади почала заважати реформам.

"Очікував, що червоні директори, які 20 років керують державними компаніями, будуть заважати. Був готовий, що середній прошарок бюрократії буде ставити палки в колеса. Але те, що партія БПП буде так слабо сприйматиме ініціативи - це був сюрприз", - розповів він .

"У політиці зараз неоране поле. Я порівнюю ситуацію з першими інвестиціями в сільське господарство України 2007 року. Ми конкурували з людьми, які управляли сектором багато років, не знали англійської, не їздили за кордон, не розуміли, як швидко змінюються технології. Замість того, щоб запустити над полями дрони, які збиратимуть інформацію, вони до цього часу виходять на поля і стежать, хто краде кукурудзу. Вони безнадійно відстали. В українській політиці, на жаль, те ж саме: 20-25 років люди роблять одні й ті ж помилки, вони дуже передбачувані. Тому той, хто приходить зі свіжим поглядом легко може зламати стереотипи і досягти успіхів", - сказав Абрамавичус.

Колишній чиновник вважає: корупція в Україні "всюди, за що не візьмись".

"Її може побороти будь-яка людина на високій посаді. Можна побороти скороченням людей, через зменшення ролі держави в економіці, через державні закупівлі. Коли це буде зроблено, заощадимо близько $ 2,5 млрд на рік. Важливе і підвищення зарплат чиновникам. Ринкові зарплати приведуть до того, що люди будуть дорожити своїм робочим місцем. Коли скорочував на 50% штат Міністерства, багато хто злякався. Але після першої зарплати, коли побачили, що замість 4,7 тисяч стало 9,4 тисячі гривень, сказали: "Ми можемо ще скоротити"", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ розслідуватиме корупцію разом із ФБР

Водночас Абромавичус стверджує: "Від тих політиків, які працюють 10-20 років, не можна очікувати справжньої боротьби (з корупцією - Gazeta.ua)".

Айварас Абромавичус працював в уряді 2 останні роки. У лютому оголосив про відставку. Заявив про тиск з боку нардепа із БПП Ігоря Кононенка, фактичне саботування реформ і корупція в найвищих верхах влади.

Зараз ви читаєте новину «Екс-міністр Абромавичус назвав головну причину корупції в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути