Ексклюзиви
субота, 06 серпня 2016 19:05

Є величезний ризик, що судова реформа не відбудеться - адвокат

Є величезний ризик, що судова реформа не відбудеться - адвокат
Фото: espreso.tv

Звільнені судді намагатимуться повернутися в оновлену систему.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав адвокат Небесної сотні Роман Маселко.

"Люстрація стосовно суддів так і не запрацювала. Багато подали у відставку за власним бажанням. Так хочуть уникнути люстрації, відповідальності. Не хочуть проходити кваліфікаційне оцінювання. Там перевіряють доброчесність і відповідність статків доходам. Відставка — хороший спосіб уникнути цього. А у звільнених залишається хороше соціальне та матеріальне забезпечення. Довічно отримуватимуть 90% від зарплати. Це не очищення", - вважає Маселко.

Найбільшою проблемою адвокат вважає можливість звільнених суддів брати участь у конкурсах на посади у нових реформованих судах.

"Вища рада юстиції рекомендувала звільнити 29 осіб. Указом президент звільнив 8 суддів. Решта звільнених мають право брати участь у конкурсах у нові суди. Якщо пройдуть — добре. Ні — нічого не втрачають. Є величезний ризик, що реформа не відбудеться. Певна частина повернеться у систему. Заборонити їм не можемо. Західні партнери таке обмеження не сприймуть. Якби були звільнені по люстрації, обмеження діяло б. Тому треба створити їм конкурентне середовище. У Верховний суд мають право йти адвокати, науковці зі стажем. Треба залучати до конкурсів чесних, авторитетних, не з системи", - наголосив Маселко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт назвав переваги та недоліки судової реформи

Як відомо, з початку 2016 року були звільнені 270 суддів. Жоден — за законом про люстрацію. Ще 229 подали заяви про відставку. До того ж, 1200 суддів рекомендовані до звільнення. Заповнити систему такою кількістю фахівців одночасно неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Є величезний ризик, що судова реформа не відбудеться - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути