Ексклюзиви
четвер, 02 червня 2016 17:40

Експерт назвав переваги та недоліки судової реформи

Експерт назвав переваги та недоліки судової реформи
Роман Куйбіда Фото: uacrisis.org

Прийняті зміни до Конституції у частині правосуддя - серйозний механізм для оновлення суддів.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів судовий експерт із Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

"Результат від судової реформи побачимо не скоро. Зміни наберуть чинності лише після трьох місяців з моменту опублікування. Перший результат у вигляді нового Верховного суду буде за 6 місяців після цього", - сказав він.

За його словами, зміни формально спрямовані на деполітизацію судової системи.

"Є багато хороших речей. Наприклад, президента і парламент усувають від вирішення питань кар'єри суддів. На жаль, у неформальній практиці результати можуть бути протилежні. Громадянське суспільство має об'єднатися й контролювати, щоб політики не впливали на процес", - вважає експерт.

У змінах закладені серйозні механізми для оновлення суддів, переконаний Куйбіда.

"Прийняті закони передбачають, що всі судді мають пройти кваліфікаційне оцінювання. За його результатами, їх можуть звільнити з посади. Звільнення можливе, якщо суддя не довів легітимність походження майна. Передбачена й реорганізація судів. Перша - створення нового Верховного суду замість трьох Вищих спеціалізованих. Суддів до Верховного суду обиратимуть за конкурсом не лише з числа суддів, а й адвокатів, науковців з-поза меж судової системи", - розповів він.

"У змінах до Конституції занепокоєння викликають три речі. Перше - збереження політичного механізму призначення генпрокурора. Другий недолік - відтермінування на 3 роки ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду. За ним можна було б притягнути до відповідальності за злочини проти людяності та воєнні. Третє - запровадження монополії адвокатури на представництво в судах. Тепер людина, крім окремих випадків, якщо захоче мати представника, змушена звертатися винятково до адвоката", - додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів про ризики реалізації закону про судоустрій

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада ухвалила нову редакцію закону про судоустрій і статус суддів із поправками президента Петра Порошенка та змінила Конституцію в частині правосуддя.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав переваги та недоліки судової реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути