понеділок, 28 січня 2013 12:15

"Є "розкольники", а розколу немає. Більшість "нашоукраїнців" дослухається до Ющенка" - Ванникова

"Є "розкольники", а розколу немає. Більшість "нашоукраїнців" дослухається до Ющенка" - Ванникова
Ірина Ваннікова не знає, чи збирається Ющенко створювати нову партію. Фото: gazeta.ua

Партію "Наша Україна" хочуть у черговий раз знищити, посварити між собою людей, які ще лишаються в ній, а також знищити "єдиного українського президента".

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла Ірина Ванникова, прес-секретар колишнього президента України Віктора Ющенка.

Яка зараз ситуація в партії?

- В суботу (26 січня — ред.) нам вдалося попередити і не дати здійснитися найгіршому сценарію: готувалося рейдерське захоплення "Нашої України". Невелика група заколотників, яких фінансує Голова Політради Сергій Бондарчук хоче прибрати до своїх рук партію "Наша Україна". Адже набагато дешевше привласнити вже розкручений політичний бренд, із розбудованою мережею регіональних осередків, із працюючим офісом, і почати власну політичну кар'єру. Набагато складніше і дорожче починати "з нуля", збирати та агітувати людей, їздити регіонами, проходити юридичні реєстрації, вкладати значні фінанси. Легше прийти до президента Ющенка і сказати: "Віддай партію".

Мені особливо гірко, визнавати, що в 2010 році Президент України Віктор Ющенко в одному Указі зі Степаном Бандерою вручив Зірку Героя і Сергію Бондарчуку "за чесність, мужність, порядність та професійні досягнення".

У липні 2012 року Ющенко просив Політичну Раду "Нашої України" підтримати кандидатуру Бондарчука на посаду Голови Ради партії. Він просив зробити це без обговорення, бо серед людей не було одностайності, в багатьох були сумніви. Однак він довірив в управління Сергію партію, сподіваючись на його професійність, порядність та молодість. І сьогодні цей талановитий молодий чоловік тратить свою енергію на інтриги та чвари, засідаючи поруч із "сірими" клерками в пустому приміщенні на Спаській.

Які мотиви були в Сергія Бондарчука так діяти?

- Коли Україна стоїть за крок від міжнародної ізоляції, коли є політичні в'язні, зрештою, коли "Наша Україна" потребує реформування Статуту, партійного аудиту – і людського, і фінансового, потребує нового плану розвитку для партії, Сергій добиває цю політичну силу інтригами та чварами. Хоча як український патріот, яким він себе називає, як молодий менеджер, мав би запропонувати "нашоукраїнцям" та Ющенку гарний антикризовий план. Однак, Сергій повністю усунувся від оперативного керівництва штабом на виборах 2012 року, ніколи партію не фінансував, і взагалі не напружувався, а поїхав на довгі три виборчі місяці за кордон.

Сьогодні Бондарчук викидає в суспільство свої суб'єктивні оцінки та думки, видаючи їх за позицію Президії чи Політради. Порядні люди себе так не поводять.

Чому вчора відбулися дві політради: одна – під головуванням Віктора Ющенка в готелі "Київ", а інша – Сергія Бондарчука в партійному офісі? Що за цим стоїть?

- Політрада мала відбутися в готелі "Київ". Для кворуму не вистачило одного голосу. Ніяких інших адрес бути не могло, бо тільки цей зал був офіційно проплачений виконкомом партії. У Бондарчука зібралося менше 20 людей. Офісні клерки, кілька голів обласних осередків, та технічні працівники, з якими Сергій проводив декілька місяців спеціальну роботу. Мабуть, так і виглядають заколотники, як на ваших фото, темні, нікому невідомі фігури. Зазвичай, на робочих нарадах ми з Сергієм сиділи поруч із Віктором Ющенком. І це була зовсім інакша картинка, аніж це виглядає на вчорашніх фото зі Спаської.

На зустріч до президента Ющенка прийшло 60 осіб-"нашоукраїнців". Із них 47 – члени Політради, до кворуму нам не вистачило всього 1 голосу (48 – це кворум). Безумовно, ми могли, навіть, сфальшувати, скористатися правом телефонного голосу і оголосити про проведення Політради. Однак, Віктор Ющенко наполіг на дотриманні чесної процедури та норм Статуту. Тому члени Політради постановили провести розширене засідання Президії. Вирішили провести наступну Політраду 9 лютого.

А рішення провести засідання Політради в готелі "Київ" прийняв вищий орган "Нашої України" – Президія нашої партії, оренду проплатив виконком. Бондарчук у Президії участі не брав, однак його, а також усіх "нашоукраїнців" повідомили про місце проведення Політради. Також хочу сказати, що вулиця Спаська, 37 не є партійним офісом із листопада 2012 р., оскільки там дорога оренда. Партія сьогодні не може собі дозволити великі видатки та дорогі офіси.

Лунають заяви про розкол у "Нашій Україні". Чи це так?

- Партію хочуть у черговий раз знищити, посварити між собою людей, які ще лишаються в "Нашій Україні". Боляче визнавати, але сьогодні залишився "офісний планктон" у "Нашій Україні", не навчений працювати, але добре вміє інтригувати. Схоже, Сергій Бондарчук не розуміє, що на підлості гарну політичну кар'єру не побудуєш. Є "розкольники", розколу немає, бо більшість "нашоукраїнців" дослухається до Віктора Ющенка. Я впевнена, найближчим часом ми вирішимо і цей конфлікт. Ми почистимо й ці "авгієві стайні". Це все – піна днів, а Віктор Ющенко вирішував і набагато складніші завдання.

Якщо так, то за чиєю ініціативою? Яка мета всього цього?

- Мета серйозніша, ніж просто рейдерське захоплення партії Віктора Ющенка. Майже впевнена, що в цій політичній п'єсі про чергову зраду Ющенка режисер ховається за лаштунками, а ті, що на сцені і гучно кричать "розіпни його" – актори. Боюсь, сценарій найгірший – доруйнувати українську політичну партію і знищити єдиного українського президента.

Які питання обговорювалися на політраді? До яких рішень дійшли?

- Ми обговорили питання необхідності реформувати Статут Партії, бо в ньому закладений серйозний конфлікт. Лідер партії не має ані прав, ані обов'язків. У британської королеви більше повноважень, аніж у лідера "Нашої України". Свого часу Ющенко свідомо відмовився від реальних повноважень у партії, бо президенту такої великої країни неправильно мати вузькопартійну прив'язку. Тоді – це було шляхетне рішення українського демократа. Сьогодні Статут – камінь спотикання, предмет для маніпуляцій і конфліктів. Тому буде створена комісія на чолі з Миколою Оніщуком, яка запропонує зміни до Статуту партії. Обов'язково буде проведено аудит партії та перереєстрація членів "Нашої України". Нам важливо розуміти реальний стан речей.

Яка буде подальша стратегія розвитку партії?

- Сподіваюся, про це ми будемо говорити і виробимо спільне бачення щодо розвитку партії на наступній Політраді 9 лютого.

У політикумі говорили, що Віктор Ющенко збирається створювати нову партію. Чи це так?

- Можливо все. Але мені про це нічого невідомо. Мені здається, ідея зі створенням "Моєї України" народжена за тією ж адресою, що і розкол у "Нашій Україні". На даному етапі Віктор Ющенко ідентифікує себе з "Нашою Україною". Хоча як активний політичний гравець перебуває у постійному діалозі з усіма притомними політичними силами. Як третій Президент України Віктор Ющенко часто їздить за кордон, він усюди має гарні контакти. Він хоче донести до світу, що не треба зачиняти двері перед Україною, що ми – не "Білорусь-2", що ми заслуговуємо на Асоціацію і на членство в європейській сім'ї. І європейці його дуже добре чують.

Зараз ви читаєте новину «"Є "розкольники", а розколу немає. Більшість "нашоукраїнців" дослухається до Ющенка" - Ванникова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

74

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути