неділя, 14 квітня 2013 11:07

Друкарня, що заплатила Януковичу 32 мільйони, взагалі не займається книговиданням - ЗМІ

Друкарня, що заплатила Януковичу 32 мільйони, взагалі не займається книговиданням - ЗМІ
Фото: texty.org.ua

Донецька друкарня "Новий світ", за два роки виплатила авторську винагороду президенту Віктору Януковичу на загальну суму майже в 32 млн гривень, насправді не випускає книги.

Як стало відомо ZN.UA, у переліку послуг, розміщеному на сайті друкарні, вказані рекламний друк, видання газет і журналів, картонна упаковка, флексоупаковка і виробництво плівки. Книговидання там не згадується взагалі.

Варто відзначити, що далеко не кожна друкарня здатна видавати книги: для цього потрібно специфічне обладнання. Не кажучи про те, що друкарня (на відміну від видавництва) зазвичай не купує майнові права на інтелектуальні твори і не розпоряджається ними - вона просто видає замовлену продукцію.

На жаль, зв'язатися з компетентними співробітниками друкарні не вдалося. Спілкування з пресою з приводу президентських книг було доручено заступнику директора Едуарду Вакуленко, але його телефон весь час опинявся відключеним.

Поки жодної з книг президента, виданих цієї друкарнею, не вдалося виявити ні в реєстрах бібліотек, ні на прилавках книжкових магазинів.

До речі, як підрахувало видання якщо виходити з середньоринкових цін і стандартних авторських гонорарів (10%), виходить, що друкарня розраховує на продажу як мінімум на суму в 320 млн. Тобто планований тираж - 6,4 млн примірників.

У таких кількостях в Україні не видавалася жодна книга. Для порівняння, найпопулярніший автор країни Симона Вілар недавно поставила рекорд у 209 тис. книжок на рік (і це близько 15 творів). А, наприклад, тираж твору Леоніда Кучми "Україна не Росія" склав 10 тис. примірників.

Нагадаємо, в період з 2005-го по 2010 рік Віктор Янукович * видав чотири свої книги: "Рік в опозиції. У політіці не буває остаточних перемог и поразок", "... І рік при владі. Від кризи - до економічного зростання" , "Здолати шлях" і "Як Україні далі жити". Також в його бібліографії значиться англомовний "путівник по Україні для інвесторів" Opportunity Ukraine, але він був написаний і виданий в 2011 році.

Всі перераховані вище книги виходили в різних видавництвах, як то "Фоліо", "Валрус-Дизайн" і "Видавничий Дім Дмитра Бураго".

При цьому, згідно з декларацією президента про доходи, в 2011 році він отримав "авторську винагороду" у розмірі 16,4 млн грн, а в 2012-му - 15,55 млн. Згідно з поясненнями прес-служби глави держави, це кошти від передачі їм майнових прав на свої твори, зокрема, на створені ним у 2005-2010 рр.. книги, а також ще ненаписані, донецькому підприємству - ТОВ Друкарня "Новий світ".

Для порівняння: на фінансування держпрограми "Українська книга" в цьому році планується виділити 37,5 млн грн, з яких близько 12 млн підуть на погашення кредиторської заборгованості.

Зараз ви читаєте новину «Друкарня, що заплатила Януковичу 32 мільйони, взагалі не займається книговиданням - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

156

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути