субота, 24 січня 2015 08:25

Досі найбільше крадуть на держзакупівлях, митниці — Шабунін

Досі найбільше крадуть на держзакупівлях, митниці — Шабунін
фото: oblast.kr.ua

Корупційні схеми зараз стають витонченіші. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав голова правління "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін.

"За Януковича корупція була ключовим завданням державної політики. Він перетворив усі державні органи на пилосос по збору грошей. Їх слухняно передавали нагору. Це руйнувало державу. Не можна одночасно охороняти право і займатися бандитизмом. Щось одне не працює. Міліція не може ловити злочинців і разом з ними очолювати наркотрафік. Прокуратура не може карати чиновників за економічні злочини й одночасно віджимати бізнес у їхніх конкурентів. Добре, що відбулася Революція гідності. Інакше Україна не протягнула б більше року. Мали б банкрутство і розвал. Після Майдану був шанс усе швидко поміняти. Але ми його втратили. Так було й після помаранчевої революції. Коли стало очевидно, що правила гри залишаються — все пішло по-старому", - зауважив він.

За його словами, старі схеми працюють на держзакупівлях, у міліції, Генпрокуратурі.

"Раніше даїшник мав віддавати начальнику добові від хабарів. Це 100 гривень. Частина лишалася керівництву, а решта йшло нагору. Зараз піраміда розсипалася. Проте окремі елементи системи є. Найбільше зараз крадуть, як і в усі часи, на держзакупівлях, митниці. За Януковича з бюджету крали 45 мільярдів гривень на рік. Зараз, за нашими спостереженнями — десь на третину менше. Приблизно стільки ж бюджет недоотримує з митниці. Найкорупційніший у цій сфері Одеський порт", - наголосив Шабунін.

Зараз ви читаєте новину «Досі найбільше крадуть на держзакупівлях, митниці — Шабунін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути