середа, 12 червня 2013 12:39

"Держава не може заборонити вам бути розумним" - Доній про "просування" російської у школах

"Держава не може заборонити вам бути розумним" - Доній про "просування" російської у школах
Доній пропонує українцям самостійне альтернативне вивчення рідної мови на спеціально організованих курсах. Фото: vidia.org

На противагу ініціативам міністра освіти Дмитра Табачника, який "рекомендує" вивчати у школах російську мову як другу іноземну, позафракційний народний депутат Олесь Доній пропонує самостійне альтернативне вивчення української мови.

Про це нардеп розповів у коментарі Gazeta.ua.

"Змінити ситуацію, за якої міністерство освіти всіляко намагається звузити вивчення, вплив української мови і поширити російську мову, можливо лише за нової влади", - переконаний Доній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українських школах вводять обов'язкове вивчення другої іноземної мови

Він пропонує українцям самостійне альтернативне вивчення рідної мови на спеціально організованих курсах.

"Цілком очевидно, що суспільство, у тому числі й громадські організації, повинні сприяти культурному розвитку нації. Власне, чому й хоче зашкодити нинішня влада. А це означає, що треба робити альтернативне навчання. Воно повинне стосуватися вивчення української мови. Тому що значна частина нації до цього моменту не мала можливості опанувати українську. Саме тому ми вийшли з ініціативою створення безкоштовних курсів української мови, які зараз ширяться по Україні", - зазначив політик.

Він додав: "Друге - повинне бути максимальне спрямування зараз на вивчення іноземних мов. Якщо це не робить міністерство освіти, значить мусить бути суспільне спрямування: від родини до громадських організацій".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Табачник нас поведе й до отупіння нас приведе", - львівські студенти

Доній також наголосив, що жодна державна політика не може людині заборонити навчатися і розвиватися.

"Не може вам держава заборонити бути розумним. Вона може пробувати вас дебілізувати через мас-медіа, але заборонити вам навчатися і читати книжки ніхто не може. Отже, всупереч будь-яких дій по відмежуванню України від Європейського простору, потрібно просто самостійно навчатися і все", - підкреслив депутат.

Нагадаємо, Міносвіти прирівняло російську мову до "другої іноземної мови", хоча згідно з Конституцією вона є мовою нацменшин. Це дозволить значно розширити її вивчення в українських школах. Самі працівники освіти розповідають, що на різних нарадах їх всіляко спонукають вибирати російську.

Зараз ви читаєте новину «"Держава не може заборонити вам бути розумним" - Доній про "просування" російської у школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

163

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути