середа, 08 серпня 2012 09:57

ЦВК дозволила балотуватися Шевченку в депутати

ЦВК дозволила балотуватися Шевченку в депутати
Шевченко не проживав в Україні протягом останніх п'яти років, але це не завадить йому йти в народні депутати. Фото: Анатолій БАБАК

Центральна виборча комісія не зможе відмовити в реєстрації кандидатам, які проживали за межами держави, але при цьому відвідували Україну.

Як повідомляє "Комерсант-Україна" у публікації "Андрію Шевченко розчистили дорогу", вчора, 7 серпня, за підсумками засідання ЦВК це визнав заступник голови комісії Андрій Магера.

Як відомо, Конституція, а також чинний закон про вибори народних депутатів вимагає від кандидатів у депутати Верховної Ради засвідчити проживання на території України протягом останніх щонайменше п'яти років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченка можуть не зареєструвати в ЦВК - Магера

"Депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п'яти років", - йдеться в ч. 1 ст. 9 закону. Між тим, за словами Магери, зараз у комісії немає можливості "реалізувати на практиці цю норму Конституції".

"Де-факто важливе підтвердження того, чи була людина в Україні в останні п'ять років, або не була. Це - очевидний факт, який не можна оскаржити. Всі інші моменти неможливо проконтролювати відповідно до чинного законодавства України", - заявив заступник голови Центрвиборчкому.

Нагадаємо, раніше експерти припускали, що на підставі цієї норми реєстрацію кандидатом у депутати може не пройти футболіст Андрій Шевченко, що йде на вибори під №2 виборчого списку "Україна, вперед!". Шевченко не проживав в Україні протягом останніх п'яти років - до Києва він повернувся тільки влітку 2009 року, покинувши Лондон, де грав за "Челсі".

Зараз ви читаєте новину «ЦВК дозволила балотуватися Шевченку в депутати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути