четвер, 14 березня 2013 00:28

Чубаров пояснив, чому влада виступає проти Меджлісу

Чубаров пояснив, чому влада виступає проти Меджлісу
Фото: feo.ua

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, депутат ВР АРК Рефат Чубаров вважає, що кримський прем'єр Анатолій Могильов, який назвав Меджліс структурою поза правовим полем України, розмірковує не компетентно та всупереч основоположних принципів ООН.

Про це Чубаров розповів в коментарі Gazeta.ua, коментуючи заяву Могильова.

"Розмірковування Могильова про те, що Меджліс знаходиться не в правовому полі України, це не рівень управлінця такого рангу, це просто не компетентно, - заявив він. - Ми тут виходимо з міжнародної практики. Зокрема, згідно з Декларацією ООН про права корінних народів, яка була прийнята у вересні 2007 року, зазначено, що корінні народи мають право на свої, вибрані ними, представницькі, соціальні інституції, і вони мають право на колективний захист своїх прав".

Також, за його словами, влада не хоче вирішувати питання кримських татар. "Влада хотіла би спілкуватись із окремими представниками кримських татар, яких би вибирала сама (і які були б близькими за своїми поглядами до позицій влади), а не хоче спілкуватись з нацією в цілому. Зрозуміло, що сьогоднішня кримська влада не хоче Меджлісу не тому, що вона не розуміє правомірність його існування, а тому, що він презентує в концентрованому вигляді інтереси кримських татар. Влада не хоче цього діалогу, тому виступає проти Меджлісу", - підкреслив Чубаров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джемілєв: Влада не змогла приструнити Меджліс, тому "вони взяли курс на знищення"

Окрім того, він наголосив на проблемі, що за "20 років після повернення кримськотатарського народу на свою батьківщину, після півстолітнього вигнання, в Україні на превеликий жаль не має жодного законодавчого акту, який би врегульовував питання пов'язані із відновленням прав кримськотатарського народу".

Зокрема, він наголосив, що свого часу  в парламенті було зареєстровано законопроект про статус кримськотатарського народу в Україні, "який би і врегулював статус Меджлісу кримськотатарського народу". "Якщо цього немає в законодавстві України, то це не наша провина, це є наша всеукраїнська проблема, та не спроможність визначитись з цього питання", - резюмував політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві націоналісти вшанували пам'ять засновниці КУН Ярослави Стецько

Нагадаємо, голова Ради міністрів АРК Анатолій Могильов вважає, що Меджліс кримськотатарського народу перебуває поза правовим полем України, тому він не має наміру з ним працювати. "Меджліс - це структура, яка знаходиться поза правовим полем України. Я готовий спілкуватися з народним депутатом України Джемілєвим, з депутатом ВР Криму Чубаровим, але це слово (Меджліс) давайте приберемо", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Чубаров пояснив, чому влада виступає проти Меджлісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути