пʼятниця, 01 липня 2016 14:12

Чого очікувати від головування України в Радбезі ООН

Чого очікувати від головування України в Радбезі ООН
Григорій Перепелиця Фото: gazeta.ua

Від головування у Раді безпеки ООН додаткових повноважень Україна не отримає, але зміцнить свій іміджевий статус.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця.

"Позитивно, що Україна у лютому головуватиме в Раді безпеки ООН. Це зміцнить наш іміджевий статус. Вагомих додаткових повноважень не матимемо. Відповідатимемо за організаційну діяльність. Зможемо виносити пропозиції, розставляти пріоритети й визначати порядок денний. Але прийняття будь-яких рішень не залежить від того, головуємо на зборах чи ні. Усе вирішують голосуванням", - сказав він.

"Треба сформулювати стратегію. Оцінити, на скільки реально провести через ООН те чи інше рішення. Якщо цього не буде, все виглядатиме спонтанно. Україна часто не готова до виконання такої місії. Підготовчу роботу мають розпочинати за півроку. У нас вона зводиться до виділення Кабміном фінансування на заходи, пов'язані з головуванням. Фокусуємося на організаційних питаннях, а не стратегічних цілях", - наголосив експерт.

Зміна Генсекретаря ООН для України на краще, додав Перепелиця.

"ООН створена для забезпечення глобальної безпеки й миру. Це прописано в її статуті. У грудні 1974 року Генеральна Асамблея прийняла резолюцію, яка визначила злочин агресії. Сформульовано, хто є агресором і яке покарання має понести. А Пан Гі Мун стає на бік країни-агресора. Своєю заявою, він втратив легітимність", - переконаний Перепелиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова делегації ВР у ПАРЄ звинуватив президента Асамблеї у боягузтві та короткозорості

Нагадаємо, постійний представник України в ООН Володимир Єльченко повідомив, що в лютому 2017 року Україна головуватиме в Радбезі. Цього місяця відбудеться перше індикативне голосування за майбутнього Генсекретаря Організації.

Нинішній Генсек ООН Пан Гі Мун 16 червня на Петербурзькому економічному форумі виступив із заявою про вирішальну роль Росії від завершення конфліктів в Україні й Сирії до захисту прав людини і контролю за непоширенням зброї масового знищення.

Зараз ви читаєте новину «Чого очікувати від головування України в Радбезі ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути