понеділок, 08 квітня 2013 17:23

Чорновіл: Влада розраховує, що Луценко почне розбиратися з Яценюком і Тягнибоком

Чорновіл: Влада розраховує, що Луценко почне розбиратися з Яценюком і Тягнибоком
Чорновіл: "Між владою і Луценком є домовленості, що екс-глава МВС не перейде якусь межу". Фото: pravda.com.ua

Влада розраховує на те, що екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко буде з'ясовувати стосунки із лідером фракції "Батьківщина" Арсенієм Яценюком, заступником Миколою Мартиненком та лідером фракції "Свобода" Олегом Тягнибоком. Однак Луценко не захоче перетворюватися на "другого Гриценка".

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс-нардеп Тарас Чорновіл.

"Основна версія, чому відпустили Луценка - міжнародна. У Європі всі прекрасно розуміють, що звільняти Юлію Тимошенко ніхто не буде. З корупцією боротися чи впроваджувати демократію - також. Однак ЄС зацікавлений, щоб не допустити повного сповзання України у бік Росії і формування в Україні безнадійно тоталітарного режиму. Також у них, на відміну від нас, прислухаються до думки своїх виборців. Політичні репресії стали темою у західній пресі, просто так зігнорувати їх не можна. Місцеві виборці не пробачать своїм обранцям те, що вони будуть вести якісь серйозні переговори із представником диктаторського режиму", - розмірковує екс-нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко зможе очолити вуличні протести — політолог

На думку Чорновола, Януковичу у свою чергу необхідне налагодження стосунків із ЄС для рівноваги з Росією.

"ЄС - певне протиставлення Росії. А її він дуже боїться. Друге - Януковичу це потрібно для того, щоб дати щось своїм бізнес-елітам усередині України. Вони бачать, що перспектив щодо співробітницва з Росією немає, що, окрім зовнішнього вектора, інші варіанти відсутні. Янукович може мати внутрішній бунт еліт", - каже він.

Чорновіл вважає: для того, щоб налагодити стосунки з ЄС, Януковичу достатньо "подати хоч якийсь знак".

"Як тільки звільнено Луценка, одразу ж європейські лідери видали заяви, які не відповідають масштабам події. Це прекрасно, що звільнили Луценка, але навряд чи можна сказати, що це - неймовірна і надзвичайна подія. Це означає, що у травні-червні, коли треба буде поставити остаточний знак - це буде знак плюс", - акцентує увагу екс-нардеп.

Чорновіл також називає кілька другорядних причин помилування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Одного звільнення Луценка для Євросоюзу буде недостатньо" - експерт

"Янукович не особливо боїться Луценка. Така подія, як помилування, не могла відбутися без певних зобов'язань та переговорів. Уявімо, якщо б Луценко одразу пішов би після  звільнення на оцей київський мітинг, на інші мітинги. Луценко ж - не Яценюк, який мусить зганяти усіх партійних активістів за списками з погрозою виключення з партії. А потім витрачати ще мільйони гривень, щоб вивести платних прапороносців. Якби мітинг проводив Луценко, людей було б у рази більше, і вони не були б проплачені. Якби їм сказав Луценко кудись іти і щось захоплювати, вони були б готові туди йти і це захоплювати. Сьогодні, на мою думку, є домовленість, що Луценко буде ходити на мітинги якомога рідше, посилаючись на стан здоров'я. Воно в нього дійсно дуже серйозно підірване. Також він не робитиме занадто жорстких заяв. Тобто говоритиме, що Янукович - бандит, але не закликатиме людей брати вила та лопати і захоплювати Межигір'я та Банкову. Домовленості, що Луценко не перейде якусь межу - є", - підкреслив Чорновіл.

Він також висуває гіпотезу, що, випустивши Луценка, влада сподівалась переплутати карти опозиціонерам.

"Влада підступно і тихо думала, що вийшовши на волю, Луценко почне з'ясовувати відносини з тими, хто його відверто здав, зрадив, почав приватизовувати політичні сили у зовсім не пристойний спосіб. Із Яценюком, Мартиненком, який знищив "Самооборону", про Жванію мова не йде, з Тягнибоком. Однак їхні очікування значно перебільшені. Адже Луценко не хоче стати другим Гриценком. Крім того, Луценко помудрішав. Він не стане публічно воювати з Яценюками", - вважає він.

Зараз ви читаєте новину «Чорновіл: Влада розраховує, що Луценко почне розбиратися з Яценюком і Тягнибоком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути