неділя, 07 лютого 2010 21:09

Через правові колізії Україна залишиться без президента – колишній голова ЦВК

Через правові колізії Україна залишиться без президента – колишній голова ЦВК

Колишній голова Центральної виборчої комісії 61-річний Ярослав Давидович вважає, що правові колізії виборчого закону можуть призупинити встановлення результатів виборів президента.

"Хай там що говорять про демократичність нинішніх виборів, але з точки зору правових колізій питань "чи вибори чесні?" більше, ніж відповідей. Колись у законі була така норма, що за шість місяців жодної зміни до закону про вибори не можна вносити", - сказав Ярослав Давидович кореспондентові Gazeta.ua, коментуючи скасування Київським адміністративним апеляційним судом рішення Центральної виборчої комісії щодо голосування на дому за наявності двох членів комісії.

"А в останні роки Україна перетворилася на єдину демократичну державу у світі, де зміни у закон про вибори вносять буквально до дня голосування. Свіжий приклад - недолуге роз"яснення щодо голосування надому. І нинішнє рішення суду про його скасування, хоч і абсолютно логічне у принципі, але ж не в останні хвилини треба пояснювати, яким саме двом члена виборчої дільниці – по одному від кожного кандидата - слід організовувати голосування вдома, - вважає Я. Давидович.

Це може викликати чимало нарікань сторони, яка програє вибори. А якщо буде зафіксовано багато скарг на порушення процедури голосування на дому, тоді може зайти мова про системне порушення. Відтак голоси виборців-надомників не будуть враховані, а у встановлення результатів виборів знову втрутиться суд.

На думку Я. Давидовича, суди занадто багато стали на себе брати.

"Це не є нормально. Нині суди втрутилися у три серйозні питання виборчого права: організація голосування на дому, включення у списки виборців у день голосування, розгляд скарг. І це на совісті Верховної Ради, бо депутати не сказали свого слова після рішення Конституційного Суду, не дали чітких і конкретних формулювань до норм голосування", - сказав колишній голова ЦВК

Найбільша небезпека для вчасного встановлення результатів виборів і визначення переможця – відсутність адміністративного забезпечення, вважає Я. Давидович.

На це порушення правових норм громадян указав і Конституційний Суд. Якщо ж в суд надійде скарга, ще до початку розгляду її по суті судді заборонять членам ЦВК вчиняти будь-які дії. Питання – кого ж обрали президентом? – знову зависне у повітрі.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Через правові колізії Україна залишиться без президента – колишній голова ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути