понеділок, 29 жовтня 2012 12:34

"Це шок для України" - у ніч виборів у штабі КПУ обурювалися результатами "Свободи"
8

Ігор Алєксєєв
Фото: Фото: Андрій Шматов
Ігор Алєксєєв
Петро Цибенко
Петро Симоненко
Петро Симоненко

Прес-центр штабу Комуністичної партії України, що на Подолі у Києві, забитий вщент. Невеличка зала у підвальному приміщенні не може помістити всіх бажаючих у ніч виборів. Навколо — банери із символікою КПУ та передвиборчими гаслами "Повернемо країну народу".

Збоку попід стінкою стоять три столики з наїдками — бутербродами, печивом, пиріжками. На одному столі окремо — кілька десятків чашок із написом "Комуністична партія. За Симоненка!". На протилежній стіні висить екран, на якому транслюється онлайн-відео зі штабу - біля сотні молодих людей приймають дзвінки, ведуть підрахунки голосів.

Щойно закрилися виборчі дільниці, розпочався підрахунок голосів. Результати перших екзит-полів показали не дуже високий результат КПУ та зависокий у ВО "Свобода". До приміщення похапцем заходить керівник штабу КПУ Ігор Алексєєв.

- Зараз проводимо паралельний підрахунок голосів, тому остаточні результати скажемо не раніше, ніж за дві години, - каже він, явно нервуючи. - Можу сказати точно - комуністи щонайменше вдвічі збільшать свої результати, порівняно з попередніми виборами.

- Шампанське сьогодні питимете?, - питають журналісти.

- Ні. Думаю, що шампанське наврядчи будемо пити. Сьогодні працюватимемо всю ніч. І я, і Петро Миколайович (лідер КПУ — Петро Симоненко) зайняті на багатьох ефірах. Тому не до шампанського буде, - відповідає.

Говорить 5 хвилин і так само швидко залишає залу. Обіцяє зайти через декілька годин і повідомити попередні результати підрахунку голосів.

Наступний брифінг назначено на 23.00. Потім — на 3.00 і так до самого ранку, через кожні три години. Працівниці штабу підносять нові наповнені таці з бутербродами.

За годину у прес-центрі з'являється нардеп-комуніст Петро Цибенко. Його обступають журналісти. Він емоційно запевняє, що результати ВО "Свободи" є сфабрикованими.

- Реально жодна людина у світі не може погодитися з тим, що за 10 днів кардинально змінюються цифри однієї з політичних сил, у даному випадку – це ВО "Свобода", від балансування на грані проходження до Верховної Ради, до подвоєння своїх результатів. Такого реально бути не може, - зривається на крик Цибенко, активно жестикулюючи. - Що це може означати на практиці? Тільки одне – закулісні організатори результатів цих виборів таким чином попрацювали на керовану демократію в Україні.

На запитання про те, кому це вигідно, Цибенко не відповідає.

- Безсумнівно, це шок для України, це шок для народу України, - продовжує своє нардеп. - Тому що говорив, кажу і буду казати про те, що неофашизм грюкає у двері України. І це страшно. За подіями 30-х років минулого століття ми знаємо, наскільки чревато загравання з націоналістичними силами. У цьому випадку мова іде саме про це.

Протягом години триває тиша. З екрану зникає трансляція зі штабу. Коридорами офісу крім журналістів і охоронців — ні душі.

Близько 23.00 до журналістів підходить лідер КПУ Петро Симоненко. Не посміхається, але впевнено говорить про високі результати КПУ.

- Панове, щоби ви розуміли ситуацію - зараз у Луганській області по районах відбувається відключення електроенергії. Ви розумієте, що у таких умовах, у темряві підраховувати голоси неможливо?, - обурюється, звертаючись до журналістів. - Це відбувається тому, що на тих дільницях підтримка Компартії сягає 40%.

Кілька хвилин говорить про те, що у новій Раді співпрацювати ні з ким не буде, бо серед лівих сил КПУ — єдині. Каже, що просування ВО "Свободи" профінансували Донецькі і Дніпропетровські олігархи.

- Безумовно, треба враховувати, що потужний капітал, багатії профінансували обрання "Свободи". З однієї сторони, сьогодні радикальні настрої у суспільстві загострюються. А з іншої сторони, треба врахувати, що це загострення вже було у 30-х роках, коли профінансували прохід Гітлера до влади. Чим це закінчилося – зрозуміло, - наголосив він.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, хто профінансував просунення до парламенту ВО "Свобода", Симоненко ухильно відповідає:

- Зрозуміло, і Донецькі і не Донецькі, і Дніпропетровські. Вони разом фінансували вибори на місцевому рівні, - знову повторює те саме. - Всім повинно бути зрозуміло, чим це може закінчиться. Тільки у нас зараз все набагато складніше і небезпечніше, враховуючи те , що ми бачимо, що відбувається на півночі Африки чи на Близькому Сході.

Говорить 10 хвилин.

- З ким ви будете співпрацювати у нові Верховній Раді? З Партією регіонів будете?, - питають журналісти.

- Ні про яку співпрацю з представниками націоналістичних сил Компартія ніколи не вела розмови і вести не буде, - впевнено говорить він.

- Так а з Партією регіонів?, - перепитують, не зрозумівши відповіді.

- Я кажу про те, як ми будемо приймати рішення у Верховній Раді. Ми будемо приймати рішення, голосуючи за ці проекти законів, які на користь наших громадян. Це чітка і зрозуміла відповідь, - каже Симоненко і тут же додає:

- Ви звісно про це не напишете, але хіба за комуністів могла бути така ганьба під час виборів? Та такого взагалі не могло бути! Спитайте у своїх батьків. Ніхто в голові не тримав такого, щоб могли подумати, що є можливість таких обсягів фальсифікацій виборчого процесу, - обурюється лідер КПУ.

Ще 10 хвилин спілкується з журналістами. Врешті похапцем виходить із зали. Далі ніч розписана по хвилинам. Штаб працює до ранку.

Зараз ви читаєте новину «"Це шок для України" - у ніч виборів у штабі КПУ обурювалися результатами "Свободи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

384

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути