вівторок, 31 березня 2015 15:42

"Бити по корупції треба скрізь, але найбільше — в міністерствах і центральних відомствах" — експерт

"Бити по корупції треба скрізь, але найбільше — в міністерствах і центральних відомствах" — експерт
Фото: ru.slovoidilo.ua

Політолог Олександр Палій вважає, що українська влада робить лише перші кроки на шляху викорінення корупції на всіх рівнях. Про це він заявив в інтерв'ю Gazeta.ua

Затримання керівників Державного комітету з надзвичайних ситуацій на засіданні уряду — це показова акція?

- Якщо навіть у цьому є елемент піару, то це позитивно, бо інші чиновники боятимуться. Але влада зробила тільки перші кроки в напрямку боротьби з корупцією. Це дуже вегетаріанські зрушення як для воєнного часу. Хотілося б масштабніших дій. Але в принципі - узятий курс на викорінення корупції на багатьох рівнях і в різних органах влади. Нині порушено чимало справ, пройшли арешти в регіонах. Хабарників затримують на гарячому. Це у значно більший масштабаб, ніж коли-небудь за останні 20 років.

Наскільки далеко може піти Генпрокуратура у виявленні корупціонерів у вищих ешелонах влади?

- Це питання не тільки Генпрокуратури. Хоча за останній час вона зробила чимало. Але для чистоти справи потрібно, щоб були затримання справді впливових осіб. І щоб вони не змогли відкуплятися у вигляді застави. Нині ініціюється скасування застави для корупціонерів. Бо за часів Януковича в законодаство внесли чимало норм, за яких притягнути до відповідальності високопосадовця практично неможливо. Лише зараз говорять про необхідність змінювати ці норми. Адже корупціонер заплатить соту частину того, що вкрав, і отримає свободу.

Є сигнали від волонтерів і бійців про корупцію в зоні АТО. Хто цим має займатися?

- За законом — військова прокуратура. Але, чесно кажучи, вкрадене у військових — це мізер порівняно з тим, що крадуть при держзакупівлях. Збройні сили — найменш корумповане відомство. Там більше крику. Звичайно, десь хтось брав гроші за перепустки в окупаційну зону, купував дорожче харчі чи амуніцію, привласнив сухпайки тощо. Такі факти виявляти треба, але в масштабах країни це дрібниці. При всіх проблемах армії, тут корупції значно менше, ніж в енергетиці чи в держакупівлях. Бити по корупції треба скрізь, але найбільше — по міністерствах і центральних відомствах.

Що робити з дрібною корупцією, коли людям доводиться давати хабарі лікарям, вчителям, чиновникам на місцях?

- Хабарі лікарям чи вчителям дратують усіх. Але люди нарікають на це, а все одно несуть. І це величезна проблема суспільної свідомості. Потрібно створити механізми, які б перешкоджали такій корупції. Я написав законопроект про легалізацію провокування хабаря. Людина попередньо узгоджує свої дії з головою місцевого органу і дає хабаря посадовій особі, документуючи це на відео. Якщо справа дійде до осудження хабарника з конфіскацією майна, то ця людина отримає якусь частку від конфіскованого. Тобто, треба заохочувати таких "санітарів" суспільства.
Це один з прикладів створення інституційних механізмів протидії корупції. Можна запровадити й інші. Якщо, наприклад, при держакупівлях чиновник купує товари за завищеними цінами, то перевитрату коштів слід повернути до казни за його рахунок. Треба також дозволити громадянам подавати до суду на конкретного чиновника, а не на орган влади, щодо його діяльності чи бездіяльності.

Як викорінити корупцію на дорогах? Адже часто водію, який поспішає, легше сунути інспектору "сотню", ніж чекати, поки він складе протокол.

- У наших даїшників бланк протоколу складається з чотирьох сторінок. Це спеціально зроблено для того, щоб людина сідала поруч з інспектором у його машину і нудно відповідала на питання. Треба зробити цей протокол на сторінку, щоб його можна було заповнити за хвилину на капоті автомобіля. Адже мільйони гривень витрачають щороку на такі бланки. При цьому міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і його підлеглі рапортують про успішну боротьбу з корупцією, показуючи затримання крупних хабарників. А цю боротьбу слід починати з дрібних кроків, щоб унеможливити корупцію на найнижчому рівні.
От у Польщі дорожні поліцейські не ходять з паперовими грішми, носять у кишенях лише монети. Бо людина, яка знає номер купюри, може зателефонувати по спеціальному номеру і сказати, що ці гроші у нього вимагав страж порядку. Такого поліцейського відразу арештовують і садять на 5-7 років.

Зараз ви читаєте новину «"Бити по корупції треба скрізь, але найбільше — в міністерствах і центральних відомствах" — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути