понеділок, 14 жовтня 2013 17:28

Бандерівці вшановують пам'ять радянських солдат, а комуністи — проти їхніх маршів

Бандерівці вшановують пам'ять радянських солдат, а комуністи — проти їхніх маршів
Фото: tyzhden.ua

"Для порозуміння між різними тлумаченнями УПА та Другої світової війни потрібен діалог між українцями, - вважає 40-річний Любомир Горбач, голова Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" у Львові. Ця організація займається реконструкцією щорічних маршів Української повстанської армії 14 жовтня та боїв упівців з німцями або з загонами НКВС.

Натомість сучасні українські комуністи і надалі дотримуються радянського тлумачення історії Другої світової війни. Про це Gazeta.ua сказав 45-річний нардеп Спиридон Кілінкаров.

Про участь політичних партій у заходах, які організовує "Пам'ять", Горбач сказав:

"У нас існує домовленість з політичними партіями, що під час наших заходів — ніяких прапорів сучасних політсил, окрім державного і упівських. Якось до нас масово приїхали представники нової Української партії. Ми їх одразу відтіснили, поговорили з ними, і більше вони до нас не потикаються. Зараз у Львівській міськраді більшість має "Свобода". Відповідно, заходи, що пропагують історію національно-визвольної боротьби, фінансуються першочергово. Завдяки цьому ми отримали кошти і на створення фільмів, і на реконструкцію боїв".

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Сімферополі пенсіонери палили і топтали прапори УПА

Голова товариства "Пам'ять" вважає, що українці у Другій світовій війні були по різні боки фронтів вимушено.

"За п'ять років, упродовж яких існує "Пам'ять", окрім останків вояків УПА ми знайшли останки понад 500 солдат Радянської армії, - каже Горбач. - Ми їх цілеспрямовано шукали, перепоховали і на їхніх могилах постави пам'ятні знаки з іменами загиблих. Це мали б зробити ще комуністи. Ми однаково вшановуємо вояків і УПА, і Радянської армії. Вони для нас усі українці, які через обставини вимушено опинилися по різні боки фронту".

Gazeta.ua дізналася точку зору на цю подію представника нового покоління комуністів. 45-річний народний депутат Спиридон Кілінкаров вважає, що упівців не можна вшановувати:

"Ми не допустимо, щоб тими вулицями, якими йшли переможці, йшли люди з прапорами тієї сторони, яку ми перемогли, - каже Кілінкаров. - Їх намагаються представити героями. Назвіть хоча б одне місто, яке вони (упівці - Gazeta.ua) звільнили від німців."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На марші УПА у Києві вже 4 тис. людей: більшість привезли з регіонів

Комуніст-нардеп вважає, що через марші 14 жовтня намагаються нав'язати націоналістичну ідеологію всій Україні. Зокрема через телебачення:

"Те, що у людей є можливість вибирати ту інформацію, яка їм потрібна, - неправда. Подивіться, хто контролює телебачення зараз".

На аргумент, що українське телебачення зараз контролюють сили, які в одній команді з комуністами, Кілінкаров сказав:

"Якщо зараз і нема такої інформації (про УПА — Gazeta.ua), то вона може з'явитися. Для цього треба жорстко контролювати інформацію, яка подається через ЗМІ".

Зараз ви читаєте новину «Бандерівці вшановують пам'ять радянських солдат, а комуністи — проти їхніх маршів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути