субота, 14 січня 2012 13:47

Азаров лобіює інтереси донецького "вугільного" олігархату - експерт

Азаров лобіює інтереси донецького "вугільного" олігархату - експерт

Заявляючи, що для скорочення споживання російського газу необхідно збільшити видобуток власного вугілля, прем'єр-міністр Микола Азаров лобіює інтереси донецького "вугільного" олігархату. Про це у коментарі Gazeta.ua розказав керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"Звичайно, що частково заміщення газу вугіллям можливе. Воно і здійснювалося впродовж останніх років. Це логічний крок – використовувати по максимуму те, що маємо. Але він не принесе миттєвих результатів – потрібна багаторічна системна праця. Устаткування і технологія на промислових підприємствах налаштовані на споживання газу. Для того, щоб все замінити і повернути вугілля, потрібно провести колосальний обсяг робіт.

Весь імпортований обсяг газу не можна замістити вугіллям - таких чудес не буває. Швидше потрібно говорити про збільшення видобутку власного газу, щоб не переплачувати за нього "Газпрому", а інвестувати у власного газовидобувника. Але оскільки правляча владна група відображає інтереси перш за все "регіональної" бізнес-групи, пов'язаної з донецьким олігархатом, що паразитує на вуглевидобутку, то звідси і пояснення, чому пріоритет зроблено на користь вугілля", - розказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров запевнив: газового "запасу міцності" у 2012 році Україні вистачить

У збільшенні видобутку і використанні вугілля є і зворотній бік, зазначив Гончар.

"Слід пам'ятати і про зворотній бік цієї медалі: різке збільшення викидів шкідливих речовин, які виділяються при спалюванні вугілля на українських теплоелектростанціях і підприємствах. Це призведе до погіршення екології повітряного середовища, до збільшення відходів після спалення. На це теж потрібно виділяти кошти, щоб за це не розплачуватися життям і здоров'ям громадян, які мешкають в околицях таких промислових об'єктів. Згадаймо Кривий Ріг чи Дніпродзержинськ", - підсумував він.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що скоротити споживання російського газу можна за рахунок розвитку власного вуглепрому.

Зараз ви читаєте новину «Азаров лобіює інтереси донецького "вугільного" олігархату - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути