вівторок, 26 лютого 2013 10:42

Януковичу треба не зіпсувати євроінтеграцію новими кримінальними справами – експерт

Януковичу треба не зіпсувати євроінтеграцію новими кримінальними справами – експерт
Експерт вважає, що вчора на саміті стало ясно, що джерело проблем української євроінтеграції знаходиться в Україні. Фото: radiosvoboda.org

Якби у Брюсселі публічно обговорювали ув'язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, саміт Україна-ЄС перетворився б на публічне "побиття" Віктора Януковича.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран.

"Ніхто не хотів такого повороту. Тому що є сподівання на те, що Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом буде підписана. Щоб не створювати зайвого тиску на українську владу, це питання явно не обговорювалося. Хоча опосередковано воно звучить у кожному документі. Вимоги, які виставляються Україні, там чітко прописані. Якщо вона хоче підписати Угоду про асоціацію, то потрібно провести реформу, яка б не дозволяла чинити вибіркове правосуддя. У документах немає конкретних прізвищ Тимошенко та Луценка. Бо тоді б якраз і можна було б говорити про вибірковість. Але ж зрозуміло, що маються на увазі в тому числі і вони", - зазначив він.

Експерт вважає, що вчора на саміті стало ясно, що джерело проблем української євроінтеграції знаходиться в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Україна в листопаді не підпише Угоду з ЄС, то не зробить цього у найближчі кілька років - євродепутат

"У нас іноді кажуть: "У Європі економічна криза, їм не до того, вони не можуть розібратися з тією ж Грецією". Але саме на саміті було оголошено про економічну допомогу Україні. Це зробила та сама Європа, яка ніби-то потерпає кризу, якій ніби немає ні до кого справи. Насправді вона готова кредитувати українську економіку, розвіюючи тим самим міф, що їй – не до нас. Показово, що кредитування збіглося у часі зі штрафом "Газпрому" у розмірі сім мільярдів доларів за недобір газу, який Україна не спожила. Це дає зрозуміти, хто як дивиться на Україну", - наголосив Таран.

За словами політолога, багато що залежатиме від того, чи зможе влада України утриматися від того, аби не зіпсувати шанс на підписання Угоди в листопаді цього року.

"Ми до цього підписання вже наблизилися – маємо конкретну дату та позицію Європи на найвищому рівні. Також знаємо, що треба зробити, аби це відбулося. Із боку Європи тут ніяких проблем немає. Питання лише в українській владі. Тепер для Януковича дуже важливі дві речі. Перше, не зіпсувати європейську інтеграцію новими кримінальними справами проти опозиції, бо таке теоретично можливо – принаймні такі погрози вже лунають. Друге, продемонструвати готовність до правових реформ. На прикладі двох людей, які сидять у в'язниці, наочно показати, що Україна здатна чути критику з боку Євросоюзу", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Януковичу треба не зіпсувати євроінтеграцію новими кримінальними справами – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути