четвер, 25 квітня 2013 15:15

Януковичу нагадали про долю Кучми після референдуму та революцію

Януковичу нагадали про долю Кучми після референдуму та революцію
Гарань вважає, що можновладці хочуть не вирішувати важливі питання, а лише концентрувати владу у своїх руках. Фото: glavcom.ua

Всеукраїнський референдум щодо змін Конституції є великою небезпекою не тільки для країни, але й для влади.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олексій Гарань.

"Тому що влада штучно загострює ситуацію. Ми можемо згадати, що Леонід Кучма робив у 2000-му році аналогічний референдум. Там навіть було багато питань, які фактично дублювалися. Але зрештою це стало початком кінця, тому що показало, чого прагне президент. Зрештою цей референдум спрацював проти нього", - зазначив він.

За словами експерта, цей референдум з юридичної точки зору, "м'яко кажучи, сумнівний", але влада може піти на реалізацію такого сценарію.

Гарань вважає, що можновладці хочуть не вирішувати питання, які турбують всю Україну, а лише концентрувати владу у своїх руках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція оскаржила у ВАСУ закон про референдум

"Тоді при Кучмі це призвело до подій 2004 року. Бо у таких випадках йде нагнітання напруги в країні. Якщо говорити про легальну зміну, то це вибори президента 2015 року. Але ми не виключаємо того, що можуть статися якісь неконтрольовані події. Зокрема у зв'язку з економічно-соціальною ситуацією. Тут потрібно розуміти, що іноді влада може провокувати неконтрольований вибух, якісь силові дії, аби потім самим застосувати силу. Таке було у 2001 році з акцією "Україна без Кучми". Тоді опозиція зробила висновки, тому "Помаранчева" революція була мирною та ненасильницькою. Зараз опозиції теж дуже важливо не дати втягнути себе у силові конфлікти. Вона, як і громадянське суспільство, має моральну перевагу. Тому повинна демонструвати це мирними засобами", - зауважив політолог.

Він наголосив, що влада для проведення референдуму обрала середину серпня, бо на цей період спадає політична активність громадян, через що на цей час також можуть призначити і вибори мера Києва.

Зараз ви читаєте новину «Януковичу нагадали про долю Кучми після референдуму та революцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути