середа, 09 січня 2013 19:52

Януковичу буде спокійніше бачити головою СБУ людину, якій особисто довіряє - політолог

Януковичу буде спокійніше бачити головою СБУ людину, якій особисто довіряє - політолог
За словами політолога, на посаду глави СБУ шукали людину, яка могла б виконувати якісь політичні завдання. Фото: new-sebastopol.com

Президент Віктор Янукович призначив новим головою СБУ людину, якій особисто довіряє, а це для голови держави є надзвичайно важливо.

Таку думку висловив політолог Віктор Небоженко, коментуючи Gazeta.ua звільнення голови СБУ Ігоря Калініна та призначення на цю посаду Олександра Якименка.

"Калінін - професіонал, але він був тимчасовою людиною. Тому шукали начальника, який би був не просто кар'єрним генералом, але міг би виконувати і якісь політичні завдання, - зауважив експерт. - А найголовніше зараз при кадрових рішеннях, - це ані професіоналізм, ані повага громадськості, ані якісь заслуги перед країною, а особиста довіра президента".

Небоженко уточнив, що Янукович добре знає Якименка особисто, однак цього замало для того, щоби "потягнути таку машину, як СБУ". Тому, експерт не виключає, що або новий очільник СБУ буде на цій посаді недовго, або ж він спробує провести серйозні перебудови всередині Служби безпеки України.

"Поки ця зміна є досить прогнозованою. Тому, думаю, ані Калінін не в образі, ні новий начальник, - підкреслив політолог. - Ясно, що спецслужби потребують корінних змін і чи піде на ці зміни Якименко, чи він просто відсидить свій строк, поки важко сказати. Принаймні по Міністерству оборони та по Міністерству внутрішніх справ ми не бачимо, щоби начальники, які туди приходять, кардинально намагалися поліпшити роботу своїх відомств. Вони пристосовувалися і намагалися мінімально зачіпати існуючу структуру".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович призначив главою СБУ друга свого сина?

Тому, за словами експерта, новий начальник СБУ піде тим самим шляхом. Він додав: "Головна причина такого призначення пов'язана саме з тим, що Якименку особисто довіряє президент. Певно, це на сьогодні немало для психологічного спокою Януковича".

Небоженко також наголосив, що навряд чи у найближчому майбутньому роль СБУ буде посилюватися.

"У нас формується поліцейська держава і всі сили будуть кинуті не на спецслужби, а перш за все, на формування сильних поліцейських структур. Хоча може новий начальник СБУ дійсно почне з якихось серйозних перебудов всередині структури, яка наразі зависла між старою радянською школою КГБ та її сьогоднішнім незрозумілим станом", - підкреслив він.

Експерт додав: "Якименко - це не випадкова людина. Він є досить поважним у своєму генеральському середовищі й він, знову таки, виходить із Донецька, а не зі Львова, Києва чи Одеси. Тому в нього є всі шанси пробути певний час начальником і може навіть змінити роботу служби на краще".

Зараз ви читаєте новину «Януковичу буде спокійніше бачити головою СБУ людину, якій особисто довіряє - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути