четвер, 22 серпня 2013 18:55

Янукович у Донецьку пообіцяв шахтарям "капітальний ремонт" галузі
27

Другий зліва - надреп-"регіонал" Юрій Іванющенко. Він не любить світитися на публіці. Сьогодні той рідкісний випадок, коли він опинився під прицілом фотокамер. Іванющенко прибув на свято з нагоди Дня шахтаря в Донецький драмтеатр в компанії міністрів - вугільної промисловості і екології.
Фото: Фото: Тетяна Заровна
Кожен новий візит президента відзначається посиленням заходів безпеки - все більше працівників міліції, Держслужби охорони та інших відомств задіяні у забезпеченні спокою першої особи держави.
Всі учасники зустрічі пройшли ретельний відбір і узгодження. Навіть масовка, члени якої просто тримали прапори ПР, стоячи на вулиці. Гідні спочатку потрапляли в список, потім пред'являли документи охороні і проходили огляд.
Старший син президента Олександр Янукович та Рінат Ахметов розташувалися в залі Донецького драмтеатру поруч і про щось перешіптувалися.
Героями України сьогодні стали четверо шахтарів.

Сьогодні президент України Віктор Янукович у Донецьку зустрівся з шахтарями.

- Довгі роки ми намагалися обійтися легким поточним ремонтом - як кажуть, підфарбувати, підбілити, підлатати і ... підмазати. Але від цього наш будинок не ставав міцнішим і кращим. Навпаки - продовжував старіти і дряхліти. Рано чи пізно нам потрібно починати капітальний ремонт і ми це зробили. Почали модернізувати нашу країну. Це не простий шлях, але ми вибрали саме цю дорогу. Саме модернізація дає бачення майбутнього всієї країни. А в кризовий період, через який зараз проходить весь світ, вона дає можливість виживати. Нам потрібно створити умови для прискореного розвитку реального сектора економіки, основних галузей промисловості. І однією з першочергових завдань є створення сучасного енергетичного комплексу України, - сказав Янукович на зустрічі.

Він пообіцяв, що в галузі запровадять передові технології і сучасні стандарти безпеки шахтарської праці. Для цього будуть залучені інвестиції та збільшено споживання вугілля на внутрішньому ринку.

- До кінця 2014 року в галузі будуть завершені приватизаційні процеси, - сказав президент. І пообіцяв, що жодна шахта не буде закрита необгрунтовано, а всі скорочені гірники отримають нові робочі місця.

Промова Януковича в Донецькому драмтеатрі слухали його син Олександр, олігарх Рінат Ахметов, міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков. Так само в залі були нардепи-"регіонали" Юрій Іванющенко, Валентин Ландик, Тетяна Бахтєєва, Юхим Звягільський, Анатолій Близнюк, Владислав Лук'янов, та інші. Кожен зайняв в залі строго відведене для нього місце (відповідно з табличками на спинках крісел).

Зустріч у драмтеатрі почалася з державного гімну, під час якого ні президент, ні шахтарі з чиновників не підспівували. Як повідомив Віктор Федорович, вчора на шахті "Покровська" (село Удачне, Красноармійського району Донецької області) стався обвал породи і загинули два гірники. Через цю трагедію скасували святковий концерт.

Як розповіли шахтарі, присутні на зустрічі з Януковичем, до числа запрошених потрапили тільки передовики вугільної галузі.

- Ми дали рекорд - 5,6 тонн вугілля за добу - наша бригада, - розповів Gazeta.ua бригадир дільниці шахти "Новогродівська" ("Селидіввугілля") 55-річний Віктор Ремньов, один із шахтарів, яких президент нагородив званням Герой України.

- Ви від імені всіх гірників звернулися до президента зі словами: "Ми підтримуємо вас у всіх справах". А як ставитеся до "копанок", які створюють вам конкуренцію?

- Це велика проблема. Вони підривають нашу галузь. У нас теж через них була проблема з реалізацією вугілля, але зараз немає. Думаю, що держава могла б розібратися з копанками. Треба, щоб президент дав пряму вказівку і зажадав звіту. А вичислити їх не складно - тих, хто цим займається.

- А що б ви змінили в галузі?

- Працюємо в основному на старій техніці. Зараз приходять на кожну шахту спонсори, нові господарі ... Але чи будуть вони вкладати максимально? Якщо будуть вкладати в модернізацію, то вугільна промисловість підніметься.

Під час руху президентського кортежу по головній вулиці Донецька весь транспорт був зупинений. За словами громадського діяча Володимира Деркача, який був очевидцем, до проїзду кортежу Януковича близько 15 хвилин на зупинці бібліотека ім. Крупської пасажирів не випускали з зупиненого тролейбуса № 2. Працівники міліції радили пішоходам змінити маршрут. Не дозволяли стояти вздовж узбіч і дивитися на кортеж. Тротуари були максимально "зачищені" від перехожих.

На час, поки Янукович перебував у драмтеатрі, стала безлюдною навіть головна площа Донецька - імені Леніна.

Але безпосередньо у сквері біля театру, де зробив зупинку президент, було людно. Там зібралися близько ста прихильників Партії регіонів. Вони вітали главу держави криками: "Янукович! Янукович!". Перед відвідуванням театру Янукович кілька хвилин поспілкувався з цими людьми.

Вони не були випадковими мешканцями. Кожен прийшов із символікою Партії регіонів, мав запрошення, посвідчення члена Партії регіонів і паспорт. Кожен пройшов перевірку через металошукач і огляд особистих речей.

Так само сьогодні Янукович взяв участь у панахиді за загиблими шахтарями на площі перед каплицею святої великомучениці Варвари. Провів панахиду митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон. Разом з Януковичем були присутні голова Донецької обладміністрації Андрій Шишацький, голова облради Андрій Федорук, мер Донецька Олександр Лук'янченко, бізнесмени Рінат Ахметов та Олександр Янукович.

Сквер навколо каплиці так само виявився оточений посиленими нарядами міліції і "захищений" від випадкових перехожих. Всю дорогу від аеропорту до Донецького драмтеатру прикрасили банерами, які вітають президента.

Зараз ви читаєте новину «Янукович у Донецьку пообіцяв шахтарям "капітальний ремонт" галузі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути