субота, 30 листопада 2013 18:29

Спецтема: Євромайдан-2013

Янукович став особистим ворогом більш як половини України - політолог

Янукович став особистим ворогом більш як половини України - політолог
Фото: АР

Побиття "беркутівцями" людей на Євромайдані було актом політичного самогубства президента Віктора Януковича. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов.

"З точки зору власних політичних інтересів кращим варіантом для Януковича було перетворення Майдану на Євромайдан. Це успішно втілив Сергій Льовочкін та його команда. Зробили таку собі студентську дискотеку, віддалену від політичних гасел, яка не становила ніякої небезпеки для режиму. Але в кожній політичній групі є свої "яструби". Певне, вони взяли верх і через "голову" Льовочкіна дали наказ на силові дії. Може, переконали Януковича, що потрібно продемонструвати силу, інакше нічого не заспокоїться", - зазначив він.

За словами експерта, владна система вже пішла в рознос - є перші симптоми. "Сергій Льовочкін — далекоглядна людина, яка прекрасно розуміє природу речей, і на чийому боці сила. Він хоче залишитися зі статками та в політиці. Саме тому подав у відставку. Якщо Льовочкін залишить команду — це буде велика втрата. Коли піде й Андрій Клюєв, то там майже не буде людей, які можуть прораховувати на кілька кроків наперед. Наступні 24 години будуть вирішальними, але головне вже відбулося — Янукович став особистим ворогом більшої половини України", - зауважив Золотарьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Льовочкін подав у відставку через незгоду з діями "Беркуту" - ЗМІ

"Велика стратегічна помилка Януковича в тому, що він не дослухався застереження вашингтонського обкому щодо застосування сили до протестантів. Він не перший. Ця помилка для президента буде фатальною. Не важливо, втримається він до 2015 року чи ні, бо політично він уже приречений. Це лише питання часу, коли він з другого терміну піде на третій, але не президентський. Все може відбутися дуже швидко. Хоча краще, аби все йшло легітимним шляхом — через вибори. Бо інший — це кровопролиття. Чиясь політична перемога не може коштувати життів. Людська кров — це не вода. Перша була вночі на Євромайдані. Але це квіточки. Не дай Бог, аби були ягідки", - наголосив політолог.

Він впевнений, що в інтересах Януковича, аби сьогоднішня ніч на Михайлівській площі була спокійна. "Йому треба буде наказати "беркутівців" і заспокоїти людей. Якщо це не вдасться, влада зміниться дуже швидко. Зараз президент мовчить, бо знаходиться в ступорі. Він не знає, що робити. Кожен наступний крок веде до погіршення ситуації", - додав експерт.

Нагадаємо, вночі бійці "Беркуту" розігнали Євромайдан та побили мітингувальників. Згодом в пресі з'явилася інформація, що глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін через незгоду з такими діями подав у відставку.

Зараз ви читаєте новину «Янукович став особистим ворогом більш як половини України - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

105

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути