понеділок, 16 травня 2011 06:10

Янукович повинен допомогти Дем'янюку - львівський депутат

Автор: Фото: Reuters
  12 травня 2011 року Івана Дем'янюка привезли на судове засідання, на якому оголосили йому вирок
12 травня 2011 року Івана Дем'янюка привезли на судове засідання, на якому оголосили йому вирок

Львівська обласна рада просить президента захистити Івана Дем'янюка. З ініціативи депутата від "Свободи" Михайла Барбари складено звернення. Його мають розглянути 17 травня на сесії обласної ради.

91-річного українського емігранта Івана Дем'янюка 12 травня Мюнхенський суд засудив на 5 років ув'язнення, звинувачують його у масових вбивствах в'язнів нацистських концтаборів. Але зважаючи на похилий вік Дем'янюка, суд звільнив його від відбування покарання у в'язниці.

"Я особисто з Іваном Дем'янюком не знайомий. Але багато років слідкую за подіями навколо цього земляка із телебачення та преси. Не можна, щоб він став цапом-відбувайлом у німців. Вони сьогодні хочуть скинути з себе відповідальність за всі безчинства, особливо перед Ізраїлем, тому перекладають вину на інші нації. Якщо ти у війну був кухарем у німецькому штабі, то ти вже винен у всіх гріхах націоналістів", - заявив Барбара.

Процес над Дем'янюком розпочався в Німеччині 30 листопада 2009 року після того, як він був депортований зі США. За версією німецького слідства, Дем'янюк безпосередньо брав участь у знищенні щонайменше 27,9 тисяч ув'язнених у таборі Собібор, де служив наглядачем. У пресі його охрестили "катом Собібору". Німецька прокуратура вимагала засудити Дем'янюка до шести років позбавлення волі. Адвокати наполягали на тому, що усю війну Дем'янюк утримувався у таборі як військовополонений.

"Так, його звільнили від неволі, - продовжує депутат. - Але це як умовне ув'язнення. Йдеться про принцип – виправдати невинну людину. Крім того, іспанці заявили, що як тільки завершиться процес у Мюнхені, вони притягнуть його до відповідальності. Президент через Міністерство закордонних справ має надати Дем'янюку статус зарубіжного українця. Це означає надавати йому юридичну, гуманітарну, культурну допомогу".

Зараз ви читаєте новину «Янукович повинен допомогти Дем'янюку - львівський депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути