четвер, 12 травня 2011 14:20

Німці посадили Дем'янюка на 5 років
9

Фото: Фото: Reuters

Земельний суд Мюнхена 12 травня засудив 91-річного уродженця України Джона (Івана) Дем'янюка до п'яти років тюремного ув'язнення, визнавши його винним у пособництві вбивства 27900 в'язнів-євреїв концентраційного табору Собібор.

Процес над Дем'янюком, що почався наприкінці листопада 2009 року, неодноразово переривався у зв'язку з поганим самопочуттям обвинуваченого. Прокурор вимагав шести років в'язниці. Від заключного слова підсудний відмовився. Раніше він заявляв суду, що сам став жертвою нацистів, відзначивши, що його насильно депортували до Німеччини і використовували проти його волі.

"Вважаю нестерпної несправедливістю те, що Німеччина намагається перетворити мене, військовополоненого, у військового злочинця", - заявив Дем'янюк у квітні 2010 року в промові, зачитаній суду його адвокатом Ульріхом Бушем. Лінія захисту будувалася навколо відсутності прямих доказів провини підсудного.

Зокрема, адвокат наполягав, що есесівське посвідчення охоронця табору на ім'я Дем'янюка, яке служить головним доказом його причетності до вбивства ув'язнених, - фальшивка. Але німецькі експерти-криміналісти визнали посвідчення справжнім, зазначивши, що воно містить елементи, які неможливо підробити.

Уродженець Україні Джон (Іван) Дем'янюк у 1942 році потрапив у полон. За його власними словами, всі наступні роки він провів у таборах для військовополонених. Після війни перебрався до США.

У середині 1970-х років у американської влади з'явилися відомості, що під час війни Дем'янюк співпрацював з нацистами і був охоронцем у концтаборі. У 1986 році він був виданий Ізраїлю, де його засудили до довічного ув'язнення за вбивство євреїв у концтаборі Треблінка, проте в 1993 році ізраїльський Верховний суд скасував цей вирок.

Зараз ви читаєте новину «Німці посадили Дем'янюка на 5 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути