неділя, 21 квітня 2013 17:00

"Янукович не мав права підписувати закони, ухвалені групою товаришів" – Небоженко

"Янукович не мав права підписувати закони, ухвалені групою товаришів" – Небоженко
Небоженко переконаний, що у випадку зміни політичної ситуації, усі ці "виїзні" рішення будуть опротестовані. Фото: obozrevatel.com

Президенту України Віктору Януковичу потрібно виражати солідарність із пропрезидентською більшістю у парламенті та уряді, тому він змушений був підписати "виїзні" закони.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Віктор Небоженко, коментуючи дії президента, який днями підписав деякі закони, ухвалені на "виїзному" засіданні депутатської більшості 4 квітня на Банковій.

"Янукович – людина обережна. Маючи досвід зіткнення з законом, він знає, що потрібно прикритися рішенням суду. А як відомо, є рішення ВАСУ, який вважає це "виїзне" засідання депутатів більшості легітимним. І на цій підставі Янукович підписав ці рішення, – говорить експерт. – Тепер виходить нерівномірна цінність будь-яких рішень президента. Адже, що йому вартувало дочекатися нормального переголосування і потім підписати? У цьому сенсі він допустився явної помилки, причому на користь чинного кабміну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович підписав деякі "виїзні" закони

За словами Небоженка, на Януковича не стільки натиснули, а "просто йому треба виражати солідарність".

"Тобто, що робить Азаров із Рибаком? Вони кажуть, що ми пропрезидентська більшість, тому ти, президенте, повинен підписувати документи, що ухвалені пропрезидентською більшістю. Не інтереси держави, а, що ми пропрезидентська більшість, або ми ж домовлялися, ми ж говорили про це. А як ми їх ухвалили – не так важливо, ти головне підписуй", – пояснив політолог.

На його думку, не виключено, що депутати з президентом такими діями вчинили службовий злочин.

"Чому саме зараз підписав, бо, по-перше, дочекався рішення суду, а по-друге, звісно, що він сумнівався. Адже насправді його підштовхують на службове порушення, а, можливо, навіть і злочин. Янукович не мав права підписувати закони, ухвалені групою товаришів. Адже, зверніть увагу, донині ж немає публічного списку, хто підписався під цими законами", – підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вищий адмінсуд визнав законним "виїзне" засідання більшості

Небоженко переконаний, що у випадку зміни політичної ситуації або зміни політичного режиму, усі ці рішення будуть опротестовані.

"Президент уже підписав закони, а, може, там було лише 140 депутатів?.. А це вже колективний злочин частини народних депутатів. І він обов'язково отримає свою юридичну оцінку за будь-якої першої ж можливості. Той факт, що опозиція з цим змирилася, абсолютно не знімає того, що це юридичне порушення", – наголосив політолог.

Нагадаємо, 4 квітня депутати більшості провели засідання в актовій залі комітету Верховної Ради на вул. Банковій, оскільки сесійну залу парламенту на вул. Грушевського було заблоковано опозиціонерами. Під час цього засідання було прийнято більше 20 законів. У парламентській опозиції заявляють про нелегітимність прийнятих документів. У парламентській більшості, навпаки, переконані, що вони легітимні.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович не мав права підписувати закони, ухвалені групою товаришів" – Небоженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути