вівторок, 18 жовтня 2011 17:04

"Янукович намагається здаватись сильним, а сам не вміє навіть домовлятись"

"Янукович намагається здаватись сильним, а сам не вміє навіть домовлятись"

Візит президента Віктора Януковича в Брюссель у найближчий четвер не відбудеться, заявив "Інтерфаксу" офіційний представник Європейської комісії Піа Хансен.

У відповідь президент Віктор Янукович заявив, що Україна готова відкласти угоду про асоціацію з Європейським Союзом, пише Bloomberg.

Про подальші шляхи розвитку діалогу Україна-ЄС Gazeta.ua розповіла виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

Янукович запевнив, що українська держава все ще хоче встановити більш тісні зв'язки з Євросоюзом і шукає шляхи до можливого членства. Що це може означати?

Це переривання інтенсивних переговорів щодо асоційованого членства України в ЄС, відповідно це означатиме те, що ця угода не буде підписана в грудні цього року. Захід прив'язав підписання угоди до справи Тимошенко. Жорсткі заяви ЄС Віктор Янукович трактує як втручання у внутрішні справи України. Він робить спробу здаватись сильним та незалежним лідером. Але ця сила досить умовна. У разі другої хвилі кризи, про яку не говорить тільки ледачий, Україна залишається сам на сам, а без підтримки міжнародних фінансових інституцій нам доведеться пережити не найлегші часи. Тому не дуже доречним зараз виглядає бажання формувати сильний політичний образ при загальній економічній слабкості України. Це не відповідає нашим реальним інтересам.

У зв'язку з цим вступ до Митного союзу стає більш ймовірним?

Митний союз — спроба Владіміра Путіна відновити частину СРСР, а не просто економічний блок з метою полегшення торгових та економічних процесів всередині цього простору. Цілком ймовірно, що Росія може запропонувати нам в обмін на фінансову допомогу вимогу нашого вступу до Митного союзу. Але є чимало прикладів, які доводять відсутність особливих зисків від участі в Митному союзі. Достатньо подивитись на економіку Білорусі. Вступ до Митного союзу не буде означати прихід до нас нових технологій, розвиток дрібного та середнього бізнесу. Для більшості українців такий крок невигідний.

А як владі можна вийти із ситуації?

Треба почати адекватно сприймати дійсність й розуміти, що переговори є нормальним процесом. Світ сьогодні побудований на розумінні якихось базових принципів. А переслідування опонентів точно не є таким принципом. Влада має навчитись домовлятись з опозицією в середині країни та зі своїм противниками чи союзниками ззовні. Але це те, що теперішня влада не вміє робити. Нездатність Лукашенка домовлятись призвела до серйозних проблем. Допустити таке в Україні Європа не може, бо це надто дорога ціна — великий східний європейський кордон ЄС. Але ця недоговороздатність української влади може призвести до значних втрат для громадян України.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович намагається здаватись сильним, а сам не вміє навіть домовлятись"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути