середа, 05 лютого 2014 08:59

"Антидемократичні" закони 16 січня продовжують діяти, політики помилилися - ЗМІ

"Антидемократичні" закони 16 січня продовжують діяти, політики помилилися - ЗМІ
Голосування за закони 16 січня. Фото: soli.com.ua

Більшість норм законів від 16 січня, що обмежують громадянські свободи, продовжують діяти і після рішення Верховної Ради про їх скасування.

Про це свідчить база законодавства Ради, пише Комерсант-Україна.

Нагадаємо, 2 лютого набрав чинності закон № 732 -VII, який був прийнятий 28 січня і повинен був стати частиною компромісу між владою і опозицією. Документ оголошує недійсними 9 законів, прийнятих Радою на скандальному засіданні 16 січня, включаючи закон N721 -VII, який вводить численні обмеження прав і свобод, криміналізує ряд дій, пов'язаних з проведенням акцій протесту, а також посилює покарання за правопорушення.

Проте офіційна база законодавства, розміщена на сайті парламенту, не свідчить про те, що такі норми дійсно були скасовані - всі положення скандального закону залишаються діючими. Наприклад, у ст. 122 Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП ) як і раніше є параграф про штраф і вилучення транспортного засобу за рух колоною чисельністю більше п'яти автомобілів. Примітка до цієї статті свідчить, що апарат Ради прийняв до уваги припинення дії закону № 721, але залишає новий параграф в КпАП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тітушок" влада вперше використала у Вінниці та Черкасах" - нардеп

За словами екс-заступника міністра юстиції (2005-2006 роки ) Дмитра Котляра, причиною стала системна помилка в тілі закону № 723, допущена депутатами. Справа в тому, що закони, прийняті 16 січня, були документами однократної дії - ними вносилися зміни до інших законодавчих актів. 2 лютого, коли набув чинності закон N723 -VII, більшість законів від 16 січня вже були виконані.

За словами Котляра, у Ради було кілька коректних варіантів дій для скасування норм від 16 січня.

"Логічно було б постановою Ради скасувати рішення про прийняття цих законів, констатувавши порушення процедури при голосуванні 16 січня. Парламент вибрав інший шлях - оголосив, що пакет нормативних актів від 16 січня втрачає силу. Але тоді потрібно було окремо прописати в тексті закону, що повертається колишня редакція законів, що діяла до внесення в них змін. Чомусь депутати це упустили", - дивується юрист.

Нагадаємо, ухвалення зазначених законів Радою 16 січня викликало ескалацію конфлікту між учасниками Евромайдана і владою.

Зараз ви читаєте новину «"Антидемократичні" закони 16 січня продовжують діяти, політики помилилися - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути