вівторок, 03 серпня 2010 12:19

Якщо ви не вступите до Партії регіонів, мером ви не будете - політолог

Якщо ви не вступите до Партії регіонів, мером ви не будете - політолог

Зрив виборів мера в Ізмаїлі мають на меті показати, що Партія регіонів зробить усе, щоб провести на посаду міських голів своїх кандидатів.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Кожні доленосні українські вибори мають попередню регіональну проекцію. Наприклад, 2004 рік — Мукачево. Відпрацювання всіх можливих і неможливих технологій запобігання перемозі не того кандидата і таке інше. У 2009 році було без таких експериментів і полігонів. А сьогодні, коли вибори виходять з електоральної більше в адміністративну площину, значення ось таких локальних епізодів, конфліктів і скандалів набувають національного значення", - переконаний експерт.

На думку Карасьова Партія регіонів дала зрозуміти, що кандидатам на посади міських голів бажано мати "регіональний" партквиток.

"А урок такий: Партія регіонів зробить усе, щоб провести на посаду мерів своїх кандидатів, тих, які будуть лояльні партійній і президентській вертикалі. Фактично через партійну вертикаль мери будуть вмонтовані в єдину президентську вертикаль. Для того і вводилася норма закону про місцеві вибори, а також вибори мерів країни про неможливість самостійного висування мерів поза партійною належністю. Суть закону в цій частині — мери мають бути партійними і бажано, щоб ця партійність була за Партією регіонів. А в Ізмаїлі претендував на перемогу представник "Сильної України".

Карасьов вважає, що технологія застосована у Ізмаїлі, може бути використана восени і під час місцевих виборів.

"Там, де будуть іти активні сильні кандидати від інших політичних сил, можливо, від БЮТ, "Сильної Україні". Особливо в Західній Україні. Але всі ці конфлікти показові. Яке основне повідомлення виборів Ізмаїла? Якщо ви не вступите до Партії регіонів, мером ви не будете. Потрібно стрункими рядами вступати в лави Партії регіонів, щоб отримати посаду мера. Як у Кременчузі та Дніпропетровську. Це показовий меседж: якщо ви не готові вмонтовуватися, вбудовуватися в партійну, а потім і президентську, вертикаль, вам мером не бути. Так що будьте партійними, і бажано, щоб цим партійним "дахом" була Партія регіонів. Інший варіант не приймається і не сприймається", - зазначив політолог.

Нагадаємо, що в Ізмаїлі Одеської області зірвано дострокові вибори мера, які було призначено на неділю, 1 серпня.

Конфлікт виник навколо дати проведення і фінансування позачергових виборів мера міста. Проблема виникла через те, що спочатку Верховна Рада України призначила позачергові вибори мера Ізмаїла на 1 серпня, а потім прийняла рішення про проведення виборів у місцеві представницькі органи по всій країні 31 жовтня.

В.о. мера Ізмаїла Ірина Рудніченко подала кілька позовів до суду з метою скасувати проведення виборів. Її дії підтримував голова Одеської обладміністрації Едуард Матвійчук. Він же зажадав втрутитися в ситуацію правоохоронців, які у результаті взяли під охорону виборчі бюлетені.

Виборчий процес застопорився через те, що на дільниці не було передано списки виборців.

Зараз ви читаєте новину «Якщо ви не вступите до Партії регіонів, мером ви не будете - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути