понеділок, 11 березня 2013 15:12

Якщо проведуть дострокові вибори, Рада й надалі буде паралізованою - експерт

Якщо проведуть дострокові вибори, Рада й надалі буде паралізованою - експерт
Фото: gazetavv.com

Після проведення дострокових виборів розподіл сил у парламенті не зміниться і Верховна Рада далі буде паралізованою. А "комбінатори із Банкової" спробують скористатися цим, щоб інтегрувати Україну до Митного союзу. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов.

"Заява спікера Верховної Ради Володимира Рибака про те, що Верховному суду слід надати можливість ініціювати зміни до Конституції — його художня самодіяльність. Він творчо підходить до українського законодавства, як і сам Віктор Янукович. Президент раніше повернув Конституцію 1996 року, фактично, здійснивши конституційний переворот у країні. На прикладі справи Власенка бачимо розвиток цих подій — влада демонструє своє вперте бажання йти до кінця і не відступати за жодних умов, не зважаючи на реакцію Заходу та Сполучених Штатів. Заява Рибака гарно вписується у контекст. Усі ці дії і заяви свідчать про те, що політична криза в Україні виходить на якісно новий рівень", - сказав політолог.

Золотарьов підкреслив, що сьогодні Верховну Раду та парламентаризм в Україні добивають. "Я згоден із Томенком, він припускав, що Раду можуть розпустити, а вибори так і не призначити. Це — фантастичний сценарій, але, бачимо, що будь-які "творчі", абсурдні ініціативи влади можуть втілити у життя", - запевняє Золотарьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У середу Європарламент розгляне ситуацію в Україні

На думку політолога, якщо дострокові вибори таки проведуть, їхнім результатом стане подальший параліч Верховної Ради.

"Верховна Рада вже не працює, а рішенням Верховного суду неможливо прийняти новий закон про вибори. Якщо навіть "регіонали" намагатимуться прийняти закон про вибори на мажоритарній основі, комуністи не підтримають їх. Значить вибори відбуватимуться за чинним виборчим законодавством. За таких умов опозиція отримає трохи більше голосів, але глобально розподіл сил у парламенті не зміниться. Верховна рада залишиться паралізованою", - наголосив він.

Золотарьов стверджує, що це "на руку комбінаторам із Банкової". "Паралізований парламент - добрий фон для початку виборчої кампанії президента. По-друге це створює ситуацію, коли уся повнота влада остаточно фіксується у руках президента. А 2013 рік стане роком доленосного вибору, вибору зовнішньої інтеграції України. Не відкидаю можливості, що Янукович спробує провести референдум щодо інтеграції до Митного союзу. Можливо, влада розраховує на потрібний результат, незалежно від того як проголосують люди. Для того, щоб провести сфальшований референдум, не потрібна Рада", - розмірковує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Риторика Кличка – це технологія президентської виборчої кампанії - Фесенко

Політолог також прокоментував заяву лідера "Батьківщини" Арсенія Яценюка щодо ініціювання опозицією позачергових виборів та виведення людей на вулиці:

"Наша опозиція неодноразово демонструвала вміння паплюжити зусилля людей і їхні добрі наміри, починаючи із Майдану, і закінчуючи Податковим майданом. Народне повстання не призначають. Слова Яценюка, із точки зору політтехнологій, можна розглядати як намагання винести політичну кризу за стіни Ради і апелювати безпосередньо до людей. Тим часом жодного питання окрім євроінтеграції опозиція так і не змогла зрушити з місця".

Зараз ви читаєте новину «Якщо проведуть дострокові вибори, Рада й надалі буде паралізованою - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути