понеділок, 04 червня 2012 08:06

"Якщо не докладати явних зусиль для розвитку української мови, вона зникне" - видавець

"Якщо не докладати явних зусиль для розвитку української мови, вона зникне" - видавець
Михайло Вейсберг переконаний, що нинішня ситуація з мовами є дуже справедливою Фото: mediabusiness.com.ua

Російська мова – це феномен, який абсолютно не потребує захисту. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив президент Асоціації видавців періодичної преси Михайло Вейсберг.

Законопроект "Про основи державної мовної політики" розглядали 24 травня у Верховні Раді. Його норми фактично дозволяють запровадити російську мову другою державною. Автори законопроекту – "регіонали" Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко. Під час його розгляду зчинилася бійка між депутатами більшості та опозиції. "Бютівцю" Миколі Петруку проломили череп, Вадиму Колесніченку порвали сорочку.

"По роботі я буваю в Казахстані, Ізраїлі. Там люди часто розмовляють російською. Це сильне, потужне вкорінене явище. Мова жива, добре розвивається", - зауважив Вейсберг.

"Ситуація з українською зовсім інша. Якщо не докладати явних зусиль для її розвитку, вона зникне. Коли депутати кажуть про права меншин, все звучить юридично правильно, але абсолютно не виходить із реалій сьогодення", - додав експерт.

За словами Вейсберга, політики мають заспокоїтися і облишити "мовне" питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представники опозиції пішли в наступ на лави "регіоналів"

"Україна прийняла рішення, пов'язані з навчанням українською мовою, спілкуванням нею в державних органах. Силових заходів у цьому напрямку вже не треба, як і не треба щось "відвойовувати" в зворотному напрямку. Політики мають заспокоїтися і облишити це питання. Нинішня ситуація з мовами є дуже справедливою. З одного боку, не зачинені двері для російської. З іншого – є певні гарантії для проростання й відродження української мови", - наголосив Вейсберг.

Думки інших експертів щодо "мовного" закону читайте у журналі "Країна" № 21 (124) за 31 травня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо не докладати явних зусиль для розвитку української мови, вона зникне" - видавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути