вівторок, 03 грудня 2013 15:46

Як живе львівський штаб: сотні ящиків з фруктами, обігрів у найкращій кав'ярні міста і нічні провокації
16

Фото: Фото: Ольга ШВЕД

У Львівському штабі біля пам'ятника Т. Шевченкові у Львові студенти та молодь чергують із 21 листопада. У штабі працює польова кухня, медпункт, намет з обігрівом, склад із продуктами, намети із гарячими напоями та солодощами, канцелярія, прес-центр та намет із обміну книг.

З дев'ятої ранку протягом 30 хвилин до штабу звернулося п'ять звичайних львів'ян. Із Левандівського ринку для київського та львівського штабів продавці передали 13 ящиків із фруктами. Близько п'яти ящиків із солодкою випічкою приніс невідомий чоловік. Жінка принесла кілька кілограмів цукру та чай. Люди постійно передають гроші на підтримку. Кидають у спеціальну запечатану скриньку всередині штабу.

"Сьогоднішня ніч найхолодніша - було до -5градусів. Але пройшла спокійно. Хоча приходять багато п'яних і неадекватних людей, намагаються щось пояснювати, починають битися біля штабу. Ми спокійно і мирно всі питання вирішуємо, не піддаємося на провокації. Наш штаб зроблений із кількох наметів, які пережили ще Помаранчеву революцію. Уночі тут лишається до 50 осіб. Люди приносять теплі ковдри, лижні костюми, шуби, тому ми не мерзнемо. У нас всередині строгі правила - не пускаємо сторонніх людей, у кожного є бейдж і відповідальність за певну ділянку. На ніч усіх неповнолітніх відправляємо додому. У нас заборонені спиртні напої, колючо-ріжучі предмети, піротехніка", - каже охоронець штабу Роман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бориса Нємцова випустили з каталажки: "Путін відповідальний за те, що відбувається у Києві"

Медсестра Аліса із львівського медичного університету чергує кілька днів поспіль у медпункті львівського штабу. Тричі на день роздає мітингувальникам вітамін С.

"Це для профілактики простудних захворювань та грипу. У нас запас ліків як у аптеці, є від спирту і бинту до ліків від отруєння та застуди. На щастя, нічого серйозного не знадобилося. Посприяв медичний університет, викладачі самі приносили ліки, давали поради. Увечері старшим людям з мітингу здебільшого міряємо тиск, молодшим оглядаю горло. Окрім того маємо величезні запаси малинового варення та меду", - каже дівчина.

У польовій кухні чергують позмінно кілька кухарів. Кухар Катерина каже, що в меню щодня має бути гарячий суп чи борщ.

"Починаємо палити дровами ще опівночі, аби на 6 ранку почати варити на сніданок якісь каші і щоб був кип'яток до напоїв. Хлопці рубають дрова, допомагають кочегарити. Маємо 50-літрову каструлю, в ній готуємо. До того ж люди приносять пельмені, вареники, випічку, тобто продуктами ми забезпечені повністю", - каже Катерина.

Всередині намету охоронці складують ящики із продуктами. Частину з них відправлять на Київ разом із нічними автобусами. Щодня в Київ на мітинг їдуть до тисячі львів'ян. У наметі працює канцелярія, та міні-медпункт. В останньому наметі відсипаються нічні чергові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Було б логічно призупинити роботу парламенту - Єфремов

На дошці оголошень вивішені імена керівників та відповідальних у штабі. Прес-центр львівського штабу знаходиться у Віденській кав'ярні навпроти наметів. Їм керівництво закладу дозволили там працювати та грітися.

"Усі новини одразу кидаємо у мережу Фейсбук, аби усі знали, що у нас у Львові відбувається. Контактуємо із тими, хто виступає на сцені, допомагаємо журналістам", - каже прес-секретар Отар Довженко.

Щовечора на сцені виступають громадські діячі, організатори львівського майдану, артисти.

Зараз ви читаєте новину «Як живе львівський штаб: сотні ящиків з фруктами, обігрів у найкращій кав'ярні міста і нічні провокації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути