понеділок, 04 лютого 2013 18:59

Яценюк є найкращим кандидатом у президенти від опозиції - політолог

Яценюк є найкращим кандидатом у президенти від опозиції - політолог
Володимир Фесенко Фото: ukr.obozrevatel.com

"Батьківщині" слід дбати про єдність усередині партії, а не думати про того, кого висувати на президентських виборах за два роки. Так прокоментував політолог Володимир Фесенко заяву нардепа від "Батьківщини" Олександри Кужель про те, що Юлія Тимошенко попросила партійців підтримувати на президентських виборах Арсенія Яценюка.

"Не можна ні підтвердити, ні спростувати, що сказала Юлія Тимошенко пані Олександрі, чи були свідки. Хай вони вже підтверджують чи спростовують. Але це очевидно, що реальне рішення про висування кандидата і від "Батьківщини" і від опозиції в цілому, буде прийматися у 2015 році. Зараз висування Тимошенко, яке відбулося наприкінці минулого року, було символічним кроком, спрямованим на забезпечення єдності "Батьківщини". Це зробив сам Арсеній Яценюк, адже він відчуває, що представники старої "Батьківщини", тієї що існувала до об'єднання, ставляться до нього із певною недовірою, що є розбіжності, є певна лінія розламу між представниками старої "Батьківщини", представниками "Фронту змін"та деяких інших політичних сил. Це об'єктивна проблема для опозиції. Яценюк, щоб зняти підозри із себе, запропонував Тимошенко. Але висувати свого кандидати чи навіть юридично визначатися із цього приводу "Батьківщина" буде у 2015 році", - сказав політолог.

Фесенко вважає, що Яценюк є найкращим претендентом на роль кандидат на посаду президента.

"Чи може бути таким кандидатом Яценюк? Добре, а хто ще? Звичайно, ситуація може змінитися до 2015 року, невідомо що буде із Яценюк, я маю на увазі рейтинги. Сподіваюся, що усе буде гаразд. В нього ж рейтинги коливаються. У самого Арсенія Петровича була ситуація, коли рейтинг вивів його на дуже високу позицію у 2009 році - до майже 15 %, а тоді впав майже удвічі внаслідок неправильно вибраної виборчої стратегії. Тому не будуть поспішати із визначенням кандидата. Але на сьогодні він найбільш рейтинговий кандидат і такий, який може об'єднати в опозиції всі кола. Всі кандидати в "Батьківщині" поступаються йому у кілька разів. Сьогодні проблема вибору кандидата від опозиції зводиться до одного хто: Кличко чи Яценюк. Навіть Тягнибок при всьому зростанні рейтингу "Свободи" поступається", - наголосив він.

На думку Фесенка, Об'єднаній опозиції зараз слід дбати про те, щоб зменшувати ступінь внутрішніх протиріч".

"Як не парадоксально, але сьогодні найбільша фракція парламенту "Батьківщина" є найслабшою ланкою опозиції. Ступінь єдності між трьома партіями — високий. Найбільший за всі останні роки. Але ступінь протиріч усередині "Батьківщини" найбільший. Ні для "Свободи", ні для "УДАРу" ця проблема не актуальна. А в "Батьківщині" є розлади. Дійсно є проблеми і не перший раз таке було. Йдеться про серйозний експеримент, коли зібралися керівники багатьох партій і почали об'єднавчий процес. Тимошенко їх покликала об'єднатися в одну партію. Але чи є процес об'єднання? Я думаю, що ні", - вважає політолог

Він також додав, що "пані Олександрі потрібно зараз не тільки про Яценюка розповідати, а й спитати Арсенія Петровича про об'єднання.

"Думаю, і Юлія Володимирівна цікавилася у своїх колег жінок-депутатів: а що там у фракції, чи збираються вони об'єднуватися? Ми бачимо протилежні тенденції, коли товариш Кириленко із товаришами заявили про відновлення членства у своїй колишній партії. Тоді питання до Кириленка: "Ви будете об'єднуватися чи роз'єднуватися?". Я вже мовчу про критичну поведінку Анатолія Гриценка. Є питання як буде далі розвиватися ситуація у фракції "Батьківщина", чи вони будуть створювати єдину партію чи роз'єднуватися. Ось що треба зараз вирішувати, а не визначати кандидатуру президента, це вже можна буде робити за рік", - наголосив експерт.

Він також ствердив, що "Юлія Тимошенко абсолютний реаліст і вона, як і всі, розуміє, що її долю вирішуватимуть президентські вибори".

Зараз ви читаєте новину «Яценюк є найкращим кандидатом у президенти від опозиції - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути