середа, 08 січня 2014 16:48

Фішер: Незалежність України - основа безпеки Европи

Фішер: Незалежність України - основа безпеки Европи
Йошка Фішер Фото: AP

ЄС не може одночасно форсувати проєвропейський розвиток України та дотримуватись стратегічного ігнорування політики Росії.

Про це у впливовому німецькому виданні Süddeutsche Zeitung у середу, 8 січня, заявив екс-міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер. У статті "Небезпечний трикутник" Фішер висловлює переконання, що базовим критерієм стану безпеки у Європі є незалежність Києва, тож українське питання обов'язково потребує вирішення у ЄС.

"ЄС нічого подібного раніше не переживав, - пише Фішер, який обіймав посаду глави зовнішньополітичного відомства ФРН у 1998-2005 роках. - Янукович вів переговори з Брюсселем щодо асоціації тільки про око. Саміт ЄС виглядав обманливо, у Москві ж натомість відмовою України насолодились", - йдеться у статті екс-міністра.

При цьому Фішер припускає, що при проведенні фіктивних переговорів з ЄС щодо угоди про асоціацію Янукович мав одну мету - досягти підвищення ціни угод з Росією. "Здається, йому це вдалось", - підсумовує Фішер, посилаючись на домовленості Києва і Москви щодо 15-мільярдного кредиту Росії та зниження ціни на газ.

Досягнувши короткострокових вигод - перезимувати з газом та підтримати платоспроможність за допомогою російських грошей, у середньостроковій перспективі Янукович поставив під сумнів незалежність України і створив проблему, переконаний німецький екс-міністр. "Адже від незалежності України залежить баланс у Європі пострадянської доби", - наголошує екс-міністр.

Зараз ви читаєте новину «Фішер: Незалежність України - основа безпеки Европи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути