пʼятниця, 01 березня 2013 06:30

Участь президента в засіданні уряду відзначили бенкетом

Майданчик перед Кабінетом Міністрів заполонили автомобілі бізнес-класу марки "лексус" та "мерседес". У середу зранку тут має розпочатися розширене засідання уряду. Чекають президента й губернаторів аби затвердити програму розвитку економіки на два роки. Про намір узяти участь заявили і депутати-опозиціонери.

До будівлі піднімаються два десятки нардепів від "Батьківщини". Попереду лідер фракції 38-річний Арсеній Яценюк. Швидко відчиняє масивні дерев'яні двері та зникає всередині.

— Ми прийшли заявити про наші політичні вимоги та представити наш план розвитку країни, — каже журналістам у коридорі.

За кілька хвилин засідання відкриває прем'єр Микола Азаров, 65 років. Журналістів та операторів до зали не пускають. Немає місця, пояснюють. Засідання транслюють на монітори у прес-центрі. До трибуни виходить президент.

— Чи вдалося досягти всього, що планувалося? — читає з аркуша 62-річний Віктор Янукович. Піднімає голову. — Вважаю, що ні. Особливо я це відчув за результатами спілкування з громадянами під час телемосту "Діалог з країною". І взагалі, дуже часто буваючи в регіонах, я відчуваю, що нам іще багато чого треба зробити.

Глава держави 20 хв. розповідає про покращення. Наказує прем'єру та урядовцям розібратися з чиновниками на місцях, просить внести зміни до бюджету і виділити кошти на регіональні програми.

Слово бере Азаров. Каже, що програма економічного розвитку передбачає ріст машинобудування, сільського господарства, підтримку національного виробника. На це збираються витратити 380 млрд грн з держбюджету, місцевих бюджетів та міжнародних організацій. Хоча нещодавно Азаров розповідав, що на все це їм вистачить 180 млрд грн. За ним по черзі звітують міністри.

— Виплата державної допомоги в лютому профінансована на суму 3 мільярди 190 мільйонів гривень, — розповідає міністр соціальної політики 37-річна Наталія Королевська. — Це на 174,2 мільйона більше, ніж у січні поточного року.

У залі чути галас та шурхіт.

— Наталія Юріївна, я вас переб'ю, — втручається Азаров. — Я хочу звернутися до народних депутатів. Ви находитеся на засіданні Кабінету Міністрів, і прошу уважно слухати. Якщо нєцікаво, можете вийти.

Шум стихає, і Королевська продовжує.

— Та ніякого конфлікту не було, — розказує вже після засідання нардеп Олександра Кужель, 59 років. — Ми просто з колегами обговорювали, що було б гарно на фоні виступу Королевської пустити її передвиборний ролик, де вона обіцяє зарплату у тисячу євро і пенсії — у 500.

Для преси переривають трансляцію. Показують малу залу, де зазвичай відбуваються засідання уряду. Посередині стоїть стіл, накритий білою скатертю. На ньому тарілки з їжею. Журналісти заходяться сміхом.

Засідання триває ще годину. Янукович увесь час сидить біля Азарова та водить очима по залі, під час виступів киває головою.

— Опозиції слово дайте! — викрикує Арсеній Яценюк.

Міністри обертаються.

— Арсеній Петрович, ви ж колишній член уряду, — відказує Азаров. — Ви знаходитеся на засіданні уряда, а не на Верховній Радє. І ви должни подчиняться регламенту роботи Кабінету Міністрів.

— Якщо ми до вас прийшли, було б коректно, щоби ви дали опозиції виступити! — вигукує.

Янукович відвертається і відкидається на спинку стільця.

— Ми вам, когда находились в опозиції, нє мешалі работать, — продовжує Азаров, підвищуючи тон. — Такого не було случая, чтоби ми  так приходили і зривали засідання.

Нардепи підхоплюються з місць і щось вигукують.

— Вибачте, до вас опозиція прийшла, — Яценюк підходить до столу, за яким сидять Азаров, Янукович і спікер Володимир Рибак. Ліву руку тримає у кишені, правою активно жестикулює. До нього підбігає охоронець, але зупиняється за метр. — Ми прийшли внести свої пропозиції, що хочемо зробити в країні.

Глава уряду дивиться спідлоба.

— Так, — опускає очі.

— Ви відмовляєте в слові політичній силі, яка представляє половину країни, — додає Яценюк.

— Арсеній Петрович, — прем'єр відвертається від нього й дивиться поперед себе. Правою рукою береться за мікрофон. — Сідайте, будь ласка, на свойо мєсто. Прошу не заважать веденню засідання.

— Тобто ви не готові слухати опозицію. Ми покидаємо засідання. Ми не готові слухати вас у парламенті, — Яценюк розвертається і йде.

— Гань-ба! Гань-ба! — скандують опозиціонери та, грюкаючи дверима, залишають приміщення.

Яценюк спускається на поверх до журналістів. За ним кілька народних депутатів від "Батьківщини".

— Тут 42 закони, які мають бути негайно прийняті, — лідер франції несе стос паперів і всміхається. — Ці люди не готові слухати, не готові нічого робити для своєї країни. Тому будемо вимагати, по-перше, відставки уряду через резолюцію недовіри. По-друге, відставки президента, який призначив цей бездарний уряд.

Кабінет Міністрів працює ще 10 хв. Затверджують програму економічного розвитку. 6 березня планують внести її на розгляд Верховної Ради. Завершує засідання Янукович. Після виступу присутні йдуть до малого залу на бенкет. На годиннику 12.20.

"Сприймають перебування на посадах як свято"

За останній тиждень президент Віктор Янукович провів "Діалог з країною", відвідав Брюссель, побував на засіданні уряду та призначив на 1 березня свою прес-конференцію. Така активність має дві причини, вважає журналіст 45-річний Віталій Портніков.

— По-перше, він святкує третю річницю свого перебування при владі. Янукович є людиною, яка вихована в радянські часи, в найкращих традиціях того господарчого апарату, який завжди пожвавлював публічну активність у пам'ятні дати. Те, що по звершенні засідання уряду готувався бенкет за участю керівників держави, свідчить: ці люди сприймають своє перебування на високих посадах виключно як свято. Уся публічна активність Януковича пов'язана тільки з бажанням його оточення зробити йому приємне.

По-друге, зараз ситуація в економіці не видається критичною. Однак стає очевидним, що Україна не отримає великих кредитів від міжнародних організацій. Тому кращого моменту, аби виступити зі звітом перед громадянами та журналістами, може вже не бути.

Зараз ви читаєте новину «Участь президента в засіданні уряду відзначили бенкетом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути