пʼятниця, 04 березня 2016 07:00

У камері на сорок осіб сиділо вісімдесят

— У Лук'янівському СІЗО такі умови, що там треба рахувати один день за п'ять. Я особисто щурів ганяв, — розповідає правозахисник 37-річний Віталій Запорожець.

— У камері на сорок осіб сиділо вісімдесят. Чергували, щоб за добу троє на нарах поспали. По вісім років хлопці чекали вироку. Зеки все-таки люди. Не можна допускати, щоб вони гнили між гризунами і їли помиї.

Щоб покращити умови утримання в слідчих ізоляторах, треба будувати нові корпуси. Але має бути й соціальна справедливість. Я разом із суддею-колядником (Ігор Зварич, колишній голова Львівського апеляційного адміністративного суду. У 2008 році у нього при обшуку знайшли мільйон доларів та 2 млн грн. Зі слів судді, гроші "залишилися від тих, хто засівав на свята". — ГПУ) їхав етапом в одному вагоні з Лук'янівського СІЗО в Чернігівське. Знаю, що сидів він у віп-камері з гарячою й холодною водою, окремим туалетом, обкладеним кахлями. А інші — перебувають у протилежних умовах. Це треба врахувати в законі. Адже нелюдські умови утримання — основна причина, навіщо розробляли й ухвалювати "Закон Савченко".

3 782 засудженим скоротили термін покарання за "законом Савченко". Ще 44 тис. підпадають під його дію. Усього в Україні близько 70 тис. ув'язнених.

16 000 затриманих чекають вироку суду в українських СІЗО.

Зараз ви читаєте новину «У камері на сорок осіб сиділо вісімдесят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути