пʼятниця, 04 березня 2016 07:25

Треба встановити максимальний термін розгляду справи у суді

Автор: ФОТО З САЙТА www.kp.ua
  Олександр ­Волконський — один із головних підозрюваних в організації будівельної афери в Києві ”­Еліта-Центр”. Обманутими залишилися близько 1600 осіб, які хотіли придбати житло у столиці. Волконського затримали 2007 року у Швейцарії, а в жовтні 2008-го передали Україні. Йому інкримінували кілька статей, зокрема шахрайство в особливо великих розмірах. Понад сім років він сидить у Лук’янівському СІЗО
Олександр ­Волконський — один із головних підозрюваних в організації будівельної афери в Києві ”­Еліта-Центр”. Обманутими залишилися близько 1600 осіб, які хотіли придбати житло у столиці. Волконського затримали 2007 року у Швейцарії, а в жовтні 2008-го передали Україні. Йому інкримінували кілька статей, зокрема шахрайство в особливо великих розмірах. Понад сім років він сидить у Лук’янівському СІЗО

— "Закон Савченко" від 24 грудня 2015 року мав розвантажити слідчі ізолятори. За перші три тижні його виконання із СІЗО випустили 100 чоловік. Із колоній — понад півтори тисячі. Зараз ще більше. Але закон стосується лише осіб, які мають вироки. Тобто — до засуджених. А не до тих, хто перебуває в ізоляторі, — говорить колишній голова Державної пенітенціарної служби 42-річний Сергій Старенький.

На підставі "закону Савченко" екс-нардеп Віктор Лозінський подав клопотання про умовно-дострокове ­звільнення. За вбивство він мав відбувати 10 років. Відсидів шість. 1 березня прокуратура Київської області оскаржила це.

Уже вийшов на волю колишній голова Львівського апеляційного суду Ігор Зварич. Йому 2011-го присудили 10 років за хабарництво. У Зварича правоохоронці вилучили мільйон доларів і 2 млн грн. Кажуть, може вийти Андрій Слюсарчук. Отримав вісім років в'язниці за незаконну лікарську діяльність та два вбивства.

— Під дію закону підпадає невелика кількість людей, які досі в СІЗО. Як, наприклад, Олександр Волконський — головний підозрюваний у справі будівельної піраміди "Еліта-Центр". Під слідством перебуває сім років. Це максимальний термін, що може бути за його злочин. Тому його теж найближчим часом звільнять. Навіть, якщо засудять, — каже Сергій Старенький.

Закон ухвалили, щоб розвантажити СІЗО. Однак вони досі переповнені. Як вирішити це питання?

— Є щонайменше два шляхи. Перший — внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу. Встановити максимальний термін розгляду справи в суді. Наприклад, за тяжкий злочин — не довше як шість місяців. Не розглянули — звільняйте. Або за особливо тяжкий злочин — максимум рік.

Другий шлях — встановити персональну відповідальність за затягування термінів слідства. Фінансову, або кримінальну, або дисциплінарну. Нехай закон визначає. Тоді слідчі не будуть перетримувати людей у СІЗО. Треба бити по тому, хто порушує цей закон. А не компенсувати вже порушене право.

Це пропустили в новому Кримінально-процесуальному кодексі.

— Його писали "донецькі" хлопці. А в "законі Савченко" не врахували, бо мета була інша. Хотіли максимально звільнити засуджених із колоній. А назвали це "законом Савченко", щоб народні депутати швиденько проголосували. Не задумуючись, що то за документ.

Говорили — розвантажити СІЗО і зменшити кількість днів перебування там. Вийшло навпаки — звільняться і скоротять терміни тим, хто відбуває покарання.

Хто підпадає під "закон Савченко"?

— 100 відсотків засуджених, які перебувають зараз у колоніях. Хтось там сидить тиждень, а хтось — кілька років. Терміни скоротять всім. День у СІЗО рахують за два у в'язниці. Це закон одноразової дії. Він стосується всіх, хто отримав вирок суду до моменту набуття його чинності. Тобто до 24 грудня 2015 року.

Той, хто скоїть злочин і отримає вирок після цієї дати, під дію закону не підпадає. Наприклад, якщо Надія Савченко отримає вирок суду в Росії і відбуватиме покарання на території України — щодо неї закон не діятиме.

Коли голосували за нього, говорили протилежне.

— Знаєте, у двох юристів — три думки. Моя точка зору — Надія не потрапить. Але закон прописаний юридично неграмотно, допускає двозначні тлумачення. У перехідних положеннях йдеться, що він розповсюджується на осіб, у яких на цей момент були не відбуті вироки. Савченко не мала вироків на ту хвилину. Тому не можна говорити, що вона підпадає під закон.

Прокуратура оскаржила умовно-дострокове звільнення колишнього нардепа Лозінського.

— Йому суттєво наблизили час, коли може розглядатися питання про дострокове звільнення. Для цього Лозінський мав відбути дві третини терміну покарання. "Закон Савченко" перерахував йому чотири роки, що він перебував у слідчому ізоляторі, день за два. Тому сьогодні Лозінський відбув більш як дві третини терміну. А Бориспільський районний суд на Київщині тихенько розглянув питання за клопотанням захисника. І визначив, що той підлягає достроковому звільненню.

А чому "тихенько"?

— Знали про це працівники пенітенціарної служби. У її центральному апараті — також. Більше ніхто. Ні правозахисники, ні журналісти. Це відбувалося тишком-нишком.

Під кого цей закон готували?

— Думаю, насамперед під кримінальних авторитетів, лідерів злочинних груп. Під дію закону підпадають близько 50 тисяч засуджених. Тільки хтось вийде одразу, як Зварич. А хтось — як Лозінський.

Рівень злочинності зросте?

— Уже зріс. Достатньо прочитати в новинах про викрадення авто, пограбування квартир чи машин. Зростатиме й далі. Бо на волі опиняються не підготовлені до звільнення люди. Їм треба щось їсти, чимось займатися, десь проживати. Навіть якщо опікуватися ними на свободі, чимало хто обере злочинний шлях. Бо іншого не бачать.

"Я розуміла, що це — як відкрити "ящик Пандори"

26 листопада торік 255 народних депутатів підтримали "закон Савченко". 24 грудня він набув чинності.

Його ініціатор — 34-річна Надія Савченко, нардеп від "Батьківщини". Її затримали проросійські бойовики влітку 2014-го у Луганській області. Незаконно вивезли в РФ, де тепер судять. Звинувачують у коригуванні артобстрілу по блокпосту ЛНР, у результаті якого загинули двоє російських журналістів.

День у слідчому ізоляторі рахується як два дні ув'язнення, за "законом Савченко". Він мав відновити права засуджених, які були обмежені утриманням у СІЗО. І розвантажити слідчі ізолятори.

"Ініціюючи ухвалення цього закону, я розуміла, що це — як відкрити "ящик Пандори". Злочинний світ навряд чи захоче завтра жити чесно. Але я відчуваю на собі цей недобиток совкової системи покарання. І знущання над людиною", — писала Надія.

Зараз ви читаєте новину «Треба встановити максимальний термін розгляду справи у суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути