середа, 23 серпня 2006 19:02

Створили Українську партію

З"явилася нова націонал-демократична Українська партія. Її створили колишні дисиденти і правозахисники з Української гельсінської спілки, вихідці з Української республіканської партії, воїни Української повстанської армії.

— У нас немає дискредитованих політиків, авторитарних лідерів. Зате є творчий колектив, — розповів "ГПУ" голова ради партії Олесь Сергієнко, 74 роки.

Кілька місяців тому він організовував нову партію разом із Левком Лук"яненком. Перед цим вони вийшли з УРП-"Собор", із лідером якої, Анатолієм Матвієнком, посварилися.

— Лук"яненко хотів назвати нову партію "УРП Левка Лук"яненка". Але зареєструвати її не вдалося, бо Матвієнко має всі права на назву "УРП", — пояснює юридичні тонкощі Сергієнко.

Каже, що впродовж останніх місяців Левко Лук"яненко показав себе тоталітарним лідером, який до того ж не дуже добре розбирається у політиці. Тому їхні шляхи розминулися.

— Лук"яненко досі підтримує Блок Юлії Тимошенко. А це свідчить: він не розуміє, що потрібно Україні, а тримається за спідницю, — різко говорить Сергієнко.

На початку 1990-х він був співзасновником УРП. 1992 року разом зі Степаном Хмарою вийшов із неї. Із 1995-го був в Українській християнсько-демократичній партії. 2001 року приєднався до УРП-"Собор", яку очолив Матвієнко.

— Довелося якийсь час терпіти його комсомольські замашки, — згадує ті часи.

2005-го УРП-"Собор" теж розкололася. Олесь Сергієнко переконаний, що таке більше не повториться, бо знайшов спосіб, як надалі цього уникати.

— Нова партія буде вільна від амбіцій лідерів, які розколюють партії, — переконаний він.

Стверджує, що в Українській партії — нові політики. А сама вона є чистою, без брудних компромісів. Про старі праві партії відгукується критично:

— Вони вже зазнали морально-політичної поразки. Де зараз Українська народна партія Костенка?

Сергієнко називає себе "політиком у третьому поколінні".

— Мій дід був членом Центральної Ради Української Народної Республіки. А батько — членом Української комуністичної партії, яку більшовики заборонили 1924 року, — розповідає з гордістю.

Зараз ви читаєте новину «Створили Українську партію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути