пʼятниця, 30 вересня 2016 07:55

Росію звинуватили в катастрофі боїнга
2

У проміжному звіті про катастрофу боїнга згадують близько 100 осіб. Вони причетні до перевезення та керування ракетним комплексом ”Бук”, з якого збили літак. Розслідування катастрофи продовжили до 2018 року
Фото: ФОТО З САЙТА www.ru.delfi.lt
Працівники Міністерства з надзвичайних ситуацій України збирають тіла на місці катастрофи малайзійського боїнга рейсу MH17 неподалік села Грабове на Донеччині 20 липня 2014 року

— Ми дійшли висновку, що літак рейсу МН-17 збили ракетою із зенітно-ракетного комплексу "Бук", ввезеного з Росії, — каже Вільберт Пауліссен, голова міжнародної слідчої групи щодо авіакатастрофи Боїнга-777.

— Слідство встановило маршрут перевезення "Бука". Ця територія була підконтрольна бойовикам. Ракету запустили за 6 кілометрів від міста Сніжне на Донеччині. Після знищення пасажирського літака установку повернули в Росію.

28 вересня в Нідерландах оприлюднили перші офіційні результати розслідування катастрофи малайзійського літака. Його збили над Донбасом 17 липня 2014 року. Загинули 283 пасажири, зокрема 80 дітей. Також — 15 членів екіпажу. Найбільше — громадян Нідерландів, Малайзії та Австралії.

Щоб віддати справу до суду, потрібно визначити підозрюваних і ланцюжок передання наказів. Цей звіт — проміжний. У ньому сказано, що до перевезення та управління "Буком" причетні близько 100 осіб. Винних установлюватимуть на другому етапі розслідування. Його продовжили до 2018 року.

— Гарна новина — у прихильників санкцій проти Росії з'явився додатковий аргумент. Погана — поки що міжнародна спільнота не має юридичних підстав вимагати покарання тих, хто віддавав накази, — говорить директор Міжнародного інституту ­демократії 46-річний Сергій Таран. — Такі справи не вирішуються швидко, це питання на роки. Тим паче, коли злочинці мають ядерну кнопку. 1939-го прибічники ­Гітлера розсміялися б в обличчя, якби ­почули, що проти них ­збирають докази. А 1945 року, перед Нюрнберзьким процесом, уже так не вважали. Винуватців покарали.

Росія може оскаржувати результати розсліду­вання. Звинувачувати Україну, що не закрила повітряний простір. Нам варто використовувати результати розслідування для продовження санкцій проти РФ.

Зараз ви читаєте новину «Росію звинуватили в катастрофі боїнга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути