пʼятниця, 18 листопада 2011 07:00

Роль Спілки письменників перебільшена

Другий тур виборів голови Національної спілки письменників пройде в суботу. На попередніх виборах чинний голова нардеп-"бютівець" Володимир Яворівський набрав 149 голосів, а керівник Київської організації СПУ Віктор Баранов — 156.

— У другому турі шансів більше в Баранова, — вважає керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко,  46 років. — Адже Яворівський відбув два терміни. Більше статут Спілки не дозволяє. Великих результатів для рядових членів від його діяльності нема. Від Яворівського втомилися. Відвертаються навіть у його базових західних областях. Літератори на цій посаді воліють бачити не політика, а організатора, який допоможе з виданням книг.

Чи має бути керівник творчої спілки політичною фігурою?

— Політична заангажованість голови тільки шкодить Спілці. Скажімо, Яворівський заявляв, що за перехід до парламентської більшості йому пропонували 10 мільйонів доларів. По суті, став особистим ворогом президента. Доки він буде, влада усіх рівнів демонстративно ігноруватиме співпрацю з СПУ. А вона потрібна, бо за бюджетні кошти проводяться Шевченківські дні, ювілеї видатних письменників, літературні свята в регіонах тощо.

Чому така увага до Спілки?

— На початку незалежності вона буда основним рушієм демократичних перетворень. Зараз її роль перебільшена. Так само, як і інших творчих спілок, які ледь животіють. Бізнес-проектів у них нема. За ринкових часів прожити за рахунок літературної праці можуть лише одиниці найуспішніших авторів.

Зараз ви читаєте новину «Роль Спілки письменників перебільшена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути