середа, 15 липня 2009 17:26

"Регіони" не дали провести позачергове засідання парламенту

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Народні депутати від блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” Іван Заєць (зліва направо), Роман Зварич, Ольга Герасим'юк та Олег Гуменюк у вівторок ввечері марно прочекали три з половиною години на відкриття позачергового засідання парламенту
Народні депутати від блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” Іван Заєць (зліва направо), Роман Зварич, Ольга Герасим'юк та Олег Гуменюк у вівторок ввечері марно прочекали три з половиною години на відкриття позачергового засідання парламенту

У четвер депутати вкотре спробують попрацювати в сесійній залі Верховної Ради. По обіді минулого вівторка їм це зробити не вдалося. "Регіонали" знову блокували трибуну.

Протягом трьох тижнів блокування в залі нічого не змінюється. Тільки з"явилися два нових плакати: "Юра, де Лозінський?" і "Партія регіонів захистить соціальні гарантії людей". Перед засіданням у вівторок депутати від Партії регіонів чіпляють їх скотчем до трибуни президії та над кріслами керівництва Ради. Кілька "регіоналів" стоять, спершись на парламентську трибуну. П"ють мінералку.

Голови фракцій збираються на погоджувальну раду. Коаліціанти пропонують розглянути три питання: законопроект щодо рекапіталізації банків, зміни до держбюджету стосовно виділення коштів на організацію фінальної частини Євро-2012 та зміни до закону "Про вибори президента".

Тим часом з"являється інформація, що лідер "Регіонів" Віктор Янукович наказав блокувати Раду, доки насамперед не розглянуть законопроект щодо підвищення прожиткового мінімуму та розміру мінімальної зарплати. У парламенті його немає — поїхав до Дніпропетровська.

— Знову ні до чого не домовилися, — зітхає "бютівець" 43-річний Андрій Кожем"якін після погоджувальної ради.

Звинувачує Віктора Януковича і президента Віктора Ющенка у змові. Мовляв, "Регіони" блокуватимуть Верховну Раду до 24 липня, аби глава держави отримав право на його розпуск. Тоді буде місяць, відколи парламент не працює.

От чого я сюди прийшов сьогодні? Уже дві години згаяв

— Шанси на розпуск Ради є, і далі їх усе більшає, — говорить представник президента у Верховній Раді Ігор Попов, 37 років. — Годинник, який відраховує 30-денний термін, почав свій відлік.

Аби даремно не сидіти у сесійній залі, нардепи спускаються в їдальню, що в підвалі будівлі. Шикуються черги.

— Шановні народні депутати, до вісімнадцятої години засідання Верховної Ради не розпочнеться, — лунає з динаміків.

— О-о-о! — жвавішають народні обранці й сідають їсти.

У кабінеті спікера Володимира Литвина триває нарада керівників фракцій. У БЮТі зазначають, що "регіонали" телефонують своєму лідерові до Дніпропетровська і консультуються з ним, що робити далі.

— Ми вже готові зняти всі питання і залишити тільки ті, які стосуються Євро-2012, — запевняє лідер фракції БЮТу Іван Кириленко, 52 роки. — Якщо ми цього не зробимо, Україна втратить цей чемпіонат.

На підвіконні на другому поверсі сидить нардеп від НУ-НС 35-річний Арсеній Яценюк. Закинув ногу на ногу і клацає на мобільному.

— От чого я сюди прийшов сьогодні? Уже дві години згаяв, — обурюється.

Доти Яценюк кілька тижнів не ходив на засідання. Їздив країною і представляв свою громадську організацію "Фронт змін".

О 19.30 керівники фракцій заходять до сесійної зали. Підходять до депутатів, які ще залишилися.

— Расходимся, ничего не будет, — каже лідер комуністів Петро Симоненко, 56 років, до партійців. Ті хапають портфелі.

Коридором поспішає "регіонал" 54-річний Олександр Єфремов:

— Погоджувальна рада закінчилася безрезультатно. Наша позиція принципова, — каже на ходу.

"Бютівець" Андрій Портнов зазначає, що його фракція направила подання про проведення позачергового засідання парламенту в четвер.

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" не дали провести позачергове засідання парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути