середа, 01 серпня 2012 00:30

"Регіони" можуть провести 75 депутатів за списком і стільки ж по мажоритарці"

Перша п'ятірка "Регіонів" — це відображення партійної ієрархії. Ключовою постаттю у формуванні виборчого списку був перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, вважає політолог 53-річний Володимир Фесенко:

— Те, що на другому місці опинилася співачка Таїсія Повалій — політтехнологічна традиція. У першій п'ятірці має бути жінка. Так склалося, що політика — це чоловіча справа, то треба, щоб була жінка. Насправді наявність відомих людей у списку не вирішує великих рейтингових завдань. Раніше використовували таких поважних і знаних осіб, як Софія Ротару, Ада Роговцева, але це суттєво не впливало на рейтинг. Кілька разів партійні списки з відомими людьми програвали і не долали прохідного бар'єра. Люди голосують з інших мотивів. Це така традиція і демонстрація поваги до жінок. Треба пам'ятати, що Повалій засвідчила відданість Януковичу і Партії регіонів навіть у складні для них часи.

Чому не останні за впливом у партії жінки, як Ганна Герман, Олена Бондаренко та Інна Богословська, отримали 13-те, 47-ме та 60-те місця?

— Коли йдеться про другу десятку, то це не так принципово. Головне — бути у прохідній частині списку.

Як пояснити відсутність у списку "Регіонів" віце-прем'єра Раїси Богатирьової?

— Впливові "регіонали" розповідають: їй не можуть вибачити того, що вона, нехай і за дорученням авторитетних осіб, перейшла до команди Ющенка.

Сергій Тігіпко зазначав, що Юрія Іванющенка, відомого як Юра Єнакіївський, у списку взагалі не буде. А виявилося, що він іде 24-м.

— Це ознака того, що не Тігіпко складав виборчі списки. Найімовірніше, у першому варіанті списку Іванющенка не було, але в остаточному він вирішив це питання. Або через президента, або Клюєва. Якби його не було в списку — все, це втрата поваги людини, до якої раніше на цирлах підходили. Це могло негативно проявитися у бізнесових справах.

Як вийшло, що у списку опинилися троє помітних партійців Литвина — Ігор Шаров, Катерина Ващук та Олег Зарубінський?

— Це свідчення того, що "Регіони" поступово поглинають своїх союзників. Це ознака занепаду партії Литвина.

Скільки Партія регіонів здатна завести депутатів до парламенту?

— Орієнтуються на 30 відсотків, про що казав Тігіпко. Це достатньо реалістична мета. Якщо середня величина 25 відсотків — то прохідна частина 75 мандатів, якщо 30 відсотків — близько 90.

Скільки своїх мажоритарників і тих, що йдуть за домовленістю з Партією регіонів можуть зайти в Раду?

— Значна частина відомих "регіоналів" йтимуть через мажоритарні округи. Взяти вони можуть близько третини (75 мандатів. — "ГПУ".). Але за своїми внутрішніми планами націлені  на половину — 112 депутатів. Деякі кандидати вже зараз дають обіцянки співпрацювати з Партією регіонів після виборів, для них позапартійний статус — лише тактичний прийом. Це також резерв "регіоналів" при формуванні парламентської більшості.

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" можуть провести 75 депутатів за списком і стільки ж по мажоритарці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути