вівторок, 11 жовтня 2016 07:25

"Позиція Порошенка: "Ні в кого не повинно бути бізнесу, крім мене"

Автор: ФОТО З САЙТА www.strana.ua
  Народний депутат України Олександр Онищенко: ”Хоч одну людину з ”Блоку Петра Порошенка” затримали? Із наближених до президента? Переслідують невигідних йому”
Народний депутат України Олександр Онищенко: ”Хоч одну людину з ”Блоку Петра Порошенка” затримали? Із наближених до президента? Переслідують невигідних йому”

— Как я могу быть виноват в тарифах? Все это дело — политический заказ Администрации президента. Ищут как объяснить народу повышение тарифов и нашли козла отпущения, — каже народний депутат 47-річний Олександр Онищенко. Говоримо по чату у "Фейсбуку" 4 жовтня.

Онищенко з липня перебуває в Лондоні. Антикорупційне бюро звинувачує його в організації злочинного угруповання, яке реалізовувало природний газ за заниженою ціною. Збитки держави оцінили в 3 млрд грн. 5 липня у Верховній Раді проголосували за зняття недоторканності з нього та арешт. Перед цим нардеп виїхав з України. 27 липня генпрокурор Юрій Луценко підписав повідомлення про його підозру. 10 серпня Онищенка оголосили у розшук.

На відео видно, що нардеп сидить на задньому сидінні автомобіля — у чорній куртці, темній сорочці.

— Хотите увидеть Лондон? — відчиняє дверцята авто. Навпроти — вхід у п'ятизірковий готель "Бравнс хотел".

— Мої компанії продавали газ на комерційні цілі. Населенню продають лише той, який добуває безпосередньо Укргазвидобування. Тому розмови, що нібито через мене зросли тарифи — абсурдні, — продовжує Онищенко.

Чому правоохоронці взялися за вас?

— Мене зробили розмінною монетою у певних домовленостях між депутатськими групами і Адміністрацією президента. Ідея була така: ­затримати Онищенка, арештувати і виторговувати щось для себе. Майже на всіх депутатів, які неугодні, відкривають кримінальні справи, і так підвішують на гачок. А потім забирають у них те, що хочуть.

Хто виграв від вашого виїзду з України?

— Вони не думали, що я поїду. Мене м'яко підводили до того, що маю залишитися, повинен бути на голосуванні по зняттю недоторканності. А в результаті хотіли показово затримати. Посадити у СІЗО і виторгувати дивіденди для себе.

Ви тривалий час були в газовому бізнесі й порушень у ваших компаніях не ­знаходили. Вони вигравали державні тендери. Чому претензії з'явилися тепер?

— На той час я був вигідний Адміністрації президента. Тому ми вигравали тендери й не було порушень. Коли став невигідний, то за місяць придумали кримінальну справу. Почали переслідувати і шантажувати.

Що з вашими арештованими газовими компаніями?

— Їх забрали одразу. Хоча суми інвестицій і вартість компаній значно більші, ніж пред'являють борги. Більше того, хто у нас рахує податки? Національне антикорупційне бюро? Але будь-який економічний злочин насамперед має перевіряти податкова. А зараз у НАБУ придумали якийсь борг, відкрили справу, налетіли і почали арештовувати. Компанії забрали, людей звільнили чи арештували. НАБУ отримало політичне замовлення і працює. Я казав, що готовий спілкуватися, все розкажу, приїжджайте. Поясню, якщо не розумієте. Але для чого їм правда, якщо уже є винуватий і є кого карати.

Чому вас не хочуть допитати в Лондоні?

— Бояться. Я розкажу таке, що доведеться когось арештовувати з Адміністрації президента.

Антикорупційне бюро мало бути незалежним органом, однак не стало таким. Чому?

— Хоч одну людину з "Блоку Петра Порошенка" затримали? Із наближених до президента? Переслідують невигідних йому. Подивіться, звідки з'явився Артем Ситник (директор Національного антикорупційного бюро. — ГПУ). Ви вірите, що прийшов хлопчик 36 років і виграв конкурс на посаду директора НАБУ?

Пошукайте в інтернеті відео — хто ходить по ночах в Адміністрацію президента. І ви побачите — вночі заходжу я і в цей час заходить Назар Холодницький (спеціалізований антикорупційний прокурор. — ГПУ). І що роблять вночі у президента Онищенко і Холодницький? Раніше в них були однакові задачі, а потім ситуація змінилася, і Холодницькому дали друге завдання.

Зараз відбувається перерозподіл ринку видобутку газу?

— Так. Йде атака на всіх газодобувачів. Арештували компанії Ахметова, Злочевського. Відібрали всі підприємства по спільній діяльності. Для газодобувачів створюють проблеми, щоб покласти їх. А потім прийдуть нові власники, і все буде гаразд.

У що це виллється?

— За два роки видобуток газу впав на 20 відсотків. Інвестицій — нема. Ніхто не бурить нових свердловин. Галузь зупинилася. Команда президента хоче скупити за безцінь усе, що можна. Точно так було за попередника Порошенка.

Але ж країна тільки від цього відійшла. Вертаємося назад?

— Повільно-повільно Порошенко узурпує владу: свій прем'єр, свій генпрокурор, свій начальник СБУ. Тепер хоче замінити міністра внутрішніх справ.

Які ще ринки, крім газового, перерозподіляють?

— Йде боротьба за обленерго, які ще не встигли захопити. За Одеський припортовий завод. Його купить якась іноземна компанія. Але ясно чия. Зараз завдання — максимально повісити на нього боргів, опустити в ціні. І так буде з усіма державними підприємствами.

Ви казали, що вели переговори про купівлю Порошенком телеканалу "112 Україна". Оприлюднили листування з близьким до президента народним депутатом Сергієм Березенком. Чому була така активна хвиля спростування?

— А ви запропонуйте пройти детектор брехні — їм і мені.

Чому вийшли з тих переговорів?

— Коли є дві сторони — і продають чи купують бізнес — я в цьому можу брати участь. А потім починається рейдерство: якщо не віддаєте за таку ціну, то будуть кримінальні справи й ­арешти. Це — не для мене.

Я працював при різних владах, бо не займався такою "єрундою". А хто таким займається, той потім шукає, куди б утекти. Чотири роки грабують — і тікають.

Однак вам теж довелося тікати.

— У мене конфлікт із владою. Але за 24 роки не було жодного конфлікту, що я когось рейдерив, обманював, відбирав. А вони цим займаються. Прикладів тисячі.

Чим ближче до виборів, тим жорсткішими будуть методи. Як зіб'ють Авакова і поставлять свого міністра внутрішніх справ, тоді матимуть усі чотири ланки — НАБУ, ГПУ, СБУ і МВС. Це називається 100-відсоткова влада.

Яка зараз найбільша проблема Порошенка?

— Він став президентом, але залишається бізнесменом. Йому треба думати про те, як зробити щось добре для країни. А його голова зайнята тим, як залишитись на другий термін.

Але ж у його оточенні є дуже різні люди. В тому числі — розумні, досвідчені, які дурного не порадять.

— Коли Порошенку щось кажуть правильне, але йому це не подобається, він цих людей прибирає.

Він здатен переламати ситуацію?

— Янукович відбирав 50 відсотків — і всі працювали. Якби Порошенко сказав: "50 процентів віддавайте на благо країни, мені нічого не треба". Усі б так робили. Але зараз його позиція: "Ні в кого не повинно бути бізнесу, крім мене". Незабаром у країні все зупиниться. Люди візьмуть паузу на два роки — до президентських виборів.

Зараз Порошенку кажуть: ти — найкращий. Але як тільки прийде час ближче до виборів, усі кинуть його. Тікатимуть і зраджуватимуть.

Як думаєте, чим і коли закінчиться ваша ­справа?

— Якщо дійде до суду, то там розвалиться.

40 елітних коней продав Олександр Онищенко, щоб прокуратура не наклала на них арешт. Тварин купив німець Пауль Шокемюлле. За скільки — невідомо.

Привозив Ван Дама і Ніколаєва

Олександр Онищенко належить до сотні найбагатших людей України.

Народився в Ростовській області Росії. За фахом — економіст. Володіє п'ятьма мовами. Має кілька газовидобувних компаній.

2012 року вперше балотувався до Верховної Ради — від Партії регіонів. Виграв округ на півдні Київщини. На зустрічі з виборцями привозив американського актора Жана-Клода Ван Дама та російського співака Ігоря Ніколаєва. Позаторік переміг у тому ж окрузі.

Захоплюється кінним спортом. Двічі брав участь в Олімпійських іграх. 10 років очолював Федерацію кінного спорту.

Був одним з організаторів конкурсів краси "Міс Україна" та "Міс Україна-Всесвіт".

Розлучений. 10 років був одружений із Ксенією Кузьменко, "Міс Україна-1997". Мають сина Олександра, 14 років.

ЗМІ писали про стосунки Онищенка з топ-моделлю Сніжаною Онопко та гімнасткою Ганною Безсоновою.

— Якщо жінка красива, то я себе у витратах не обмежую. У мене немає ліміту, — казав нардеп торік.

Зараз ви читаєте новину «"Позиція Порошенка: "Ні в кого не повинно бути бізнесу, крім мене"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути