вівторок, 19 січня 2016 07:25

Порошенко відповів на 25 запитань

Автор: REUTERS
  Президент Петро Порошенко 14 січня на прес-­конференції в ”Мистецькому ­Арсеналі” понад ­півтори години ­спілкувався з журналістами. Потім його вітали колядники. Журналістів ­пригощали шампанським
Президент Петро Порошенко 14 січня на прес-­конференції в ”Мистецькому ­Арсеналі” понад ­півтори години ­спілкувався з журналістами. Потім його вітали колядники. Журналістів ­пригощали шампанським

— Шановні, щоб у кадрі нікого в шубах і куртках не було! Є гардероб, — попереджає о 14.15 у мікрофон журналістів працівник прес-служби глави держави 14 січня. За 45 хв. у столичному "Мистецькому Арсеналі" на вул. Лаврській, 10, має розпочатися прес-конференція Петра Порошенка. Четверта за рік і сім місяців його президентства.

Технічний персонал налаштовує світло й звук. Встановлюють прозорі телесуфлери. Журналістів пропускають через два рівні контролю. Перший — при вході в "Мистецький Арсенал". Перевіряють паспорт і посвідчення. Звіряють зі списками. Другий — при вході до зали. Треба пройти повз три металорамки. Біля кожної чергують по двоє охоронців: чоловік і жінка.

Біля гардероба на столах — пиріжки з капустою, картоплею. Офіціанти пропонують чорний та зелений чай у пакетиках. У пластикових пляшках мінеральна вода "Софія Київська".

— Давай чего-то поедим. По-видимому, он будет долго говорить, — пропонує відеооператор журналісту "Німецької хвилі". Обоє сідають за стіл.

Прес-секретар президента 36-річний Святослав Цеголко каже, що присутні 223 журналісти українських і закордонних видань. 50-річний Петро Порошенко запізнюється на 16 хв. Вступне слово говорить 21 хв. Розповідає, як минув 2015 рік та про пріоритети на 2016-й.

Першим запитання ставить журналіст із газети "Сегодня" (належить Рінату Ахметову — олігарху, колишньому нардепу від Партії регіонів. — "ГПУ"):

— Говорит ли недавний приезд Бориса Грызлова (уповноважений російського президента Путіна. Через санкції ЄС йому заборонено в'їзд у країни Євросоюзу. — "ГПУ") в Киев о том, что повестка на следующий год — продолжение все тех же гибридных войн с Российской Федерацией? Когда вроде бы и воюем, и переговорщиков принимаем. В 2016-м нас ждет полномасштабный мир или война?

— Напередодні зустрічі в Мінську, в тому числі у мене, була зустріч із представниками тристоронньої контактної групи. Я буду зустрічатися з будь-ким, аби витягти наших героїв: Савченко, Кольченка і Сенцова. Щоб припинити обстріли українських позицій. Там піднімались ті ж питання, які протягом року обговорювала група. Жодних сенсацій не було, — каже Порошенко.

Друге запитання ставить кореспондент телеканалу "Ньюз-ван" (належить нардепу з "Опозиційного блоку" Євгену Мураєву. — "ГПУ").

— Вони спеціально підбирають проросійські видання чи просто з ними питання заздалегідь погоджені? — перешіптуються журналісти.

— Наступним підготуватися представнику газети "Вести", — іронізує журналіст 38-річний Дмитро Гнап (ходять чутки, що "Вести" фінансує Олександр Клименко — керівник податкової служби за президентства Януковича, після Майдану живе в Москві. — "ГПУ").

Порошенка запитують, коли звільнить генерального прокурора Віктора Шокіна. Президент відповідає, що не збирається цього робити.

— Верховна Рада проголосувала за закон про Державне бюро розслідувань. Я підписую його. Вітаю вас із цим, — говорить глава держави, підписує і показує документ.

— Ви говорили, що в Україні більше не буде олігархів, — каже журналістка Христина Бондаренко, 30 років, із "Громадського ТБ".

— Так а в чому питання? — перебиває Цеголко.

— Чи стосується вас особисто боротьба з олігархами, — запитує Христина.

— Свят не зрозумів, а я чудово зрозумів, бо ми з тобою давно працюємо. Дякую, — перебиває президент. — Я тебе ще з "5 каналу" розумію. До речі, як тобі на "Громадському"?

— Краще. Ви ж не продали "5 канал".

— "5 канал" я продавати не буду, Христя.

— Ви обіцяли бути президентом нової формації, — додає Христина.

— На "5-му" тебе дивилися більше, — каже Порошенко.

Чому Адміністрація президента приховує дані про відвіду­вачів — цікавляться у Порошенка.

— Не шукайте чорну кішку в темній кімнаті, коли її там немає. Адміністрація президента працює абсолютно прозоро. Я перевірю законодавство. Але, думаю, можуть бути окремі мої політичні та зовнішньополітичні зустрічі, які оприлюднюватися не будуть.

Найдовше говорить про Мінські домовленості й ситуацію на Донбасі. Розгортає паперовий графік обстрілів українських позицій.

— Висловлю задоволення діяльністю голови Національного банку Валерії Гонтаревої (очолила НБУ в червні 2014 року. Тоді $1 коштував близько 12 грн, зараз — удвічі більше. — "ГПУ"), — каже Порошенко, коли питають про голову Нац­банку. Журналісти сміються.

— На відміну від багатьох, я не потребую жодних фінансових ані радників, ані … як буде кошельок українською? — перепитує президент у Святослава Цеголка, відповідаючи на запитання про нардепа від БПП Ігоря Кононенка. Цеголко підказує: "Гаманець". — Ані гаманців. О!

За 100 хв. Порошенко відповідає на 25 запитань. Іде зі сцени.

Частина журналістів поспішають за ним. З десяток охоронців оточують президента кільцем. Одній кореспондентці вдається прорватись. Запитує, як Борис Гризлов потрапив в Україну, якщо він перебуває під санкціями.

— Люди, які перебувають у складі офіційних делегацій, вилучаються зі списку санкцій, — починає відповідати президент.

Позаду журналістів чути колядку. У вертепі йдуть переодягнені на Козу, Смерть і Чорта.

— Пропустіть колядників! — гукають працівники прес-служби глави держави.

Журналісти дослухаються до слів президента. Але їх майже не чути.

При виході із зали офіціанти пропонують шампанське "Ореанда".

На вулиці біля парковки стоїть 34-річна Віра Савченко (рідна сестра Надії Савченко, української політув'язненої в Росії. — "ГПУ").

— Дивилася прес-конференцію вдома. Вирішила їхати сюди після слів Порошенка "готовий робити все, щоб повернути в Україну політичних в'язнів з Росії". Охоронці не пропускали. Просили почекати, поки запитають дозволу у свого головного. Коли пропустили, прес-конференція вже скінчилася, — каже Віра.

7000 гривень становитиме мінімальна заробітна плата військовослужбовця з 2016 року. Про це сказав Петро Порошенко на прес-конференції 14 січня: "Солдат-стрілець отримує 2341 гривню, а буде отримувати — 7 тисяч гривень. Командир взводу зараз має 3800, отримуватиме — 9500. Комбат: зараз — 5600, буде — 13 тисяч. Плюс до цього, ще три мінімальні зарплати за перебування безпосередньо в зоні АТО".

Зараз ви читаєте новину «Порошенко відповів на 25 запитань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути