пʼятниця, 09 вересня 2011 09:48

"Після Тимошенко посадять Литвина" - Бондаренко

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Народний депутат-”бютівець” Володимир Бондаренко: ”У Росії перебувають усі політичні, військові, голодоморні архіви. Мають і на Януковича певні матеріали по його судимостях”
Народний депутат-”бютівець” Володимир Бондаренко: ”У Росії перебувають усі політичні, військові, голодоморні архіви. Мають і на Януковича певні матеріали по його судимостях”

"Бютівець" 58-річний Володимир Бондаренко прийшов на відкриття сесії Верховної Ради в чорній тенісці. На відміну від однопартійців не вдягнув футболку з портретом Юлії Тимошенко.

— Не хотів потворити обличчя лідера, — Володимир Дмитрович розтягує теніску по боках і показує, що на його фігурі зображення екс-прем'єрки розпливлося б.

Футболки з портретом Тимошенко "бютівці" вдягли на знак протесту проти її арешту.

— Вона взагалі не повинна сидіти, — каже Бондаренко. — Для мене як колишнього заступника міністра юстиції зрозуміло, що ніде й ніколи в нормальних країнах не розглядаються проблеми міжнародних договорів у системі кримінального судочинства. Питання договорів має передісторію і післяісторію. Кажуть: "Чому Німеччина має дешевший газ?". Бо вона дала по дну Балтійського моря протягнути газопровід у Західну Європу. Це секретні домовленості між Росією та низкою європейських країн. Так само не можна судити Тимошенко за газ, бо вона тоді діяла в екстремальних умовах. Юлія Володимирівна хотіла вийти на прямі міждержавні угоди по газу, а це відкидало посередника з правом на реекспорт газу. Проти цього страшенно був Ющенко. І тепер він, Янукович, Азаров, Фірташ, Бойко й Портнов — усі, кого вона критикувала, отримують задоволення від знущання над Тимошенко.

Янукович на початку тижня заявив, що вважає неправильним, що Тимошенко сидить.

— Він "морозиться". Каже, що не впливає на суд. Та він сам стоїть за арештом Тимошенко. Знайшов присмикающєєся — Кірєєва (суддя Родіон Кірєєв, що веде процес над Тимошенко. — "ГПУ"), який випустив на волю чотириразового рецидивіста по наркосправах, убивцю. Він висить на гачку у Вищої ради юстиції.

Навіщо так женуть розгляд справи?

— Можливо, хочуть скоріше закінчити, — Бондаренко усміхається й потім серйознішає. — У Росії перебувають усі політичні, військові, голодоморні архіви. Мають і на Януковича певні матеріали по його судимостях. Вони шантажем стимулюють його, щоб посадив свого суперника. Тоді Європа плюне в наш бік, і ми підемо в обійми Росії.

Називають конкретну суму збитків від цих газових контрактів — понад півтора мільярда гривень. Звідки вона взялася?

— Зі стелі.

Україна видобуває 18 мільярдів кубометрів, які задовольняють потреби приватного сектора й житлово-комунального господарства. Маємо перспективу на 60 років з видобутку сланцевого газу. У цій ситуації Бойко та його подєльніки працювали на те, щоб загнати нас у газовий кут. На Харківщині й Сумщині вирізали котельні центрального опалення, а в хатах людей ставили газові колонки. Якби котельня існувала, можна було б її перевести на мазут. А так — альтернативи ніякої. Цього року у свій етнокультурний комплекс під Києвом я запросив пічника, бо там поставив п'ять старих хат із Коростеня й Овруча. Доки він працював, отримав від жителів сусідніх сіл 60 замовлень. Вони хочуть повернутися до опалення вугіллям, деревом, торфом, соломою.

На шахтах Донбасу використовують працю рабів. Це дає власникам мільярдні доходи. Цьогоріч на вугільну промисловість виділила 5 мільярдів гривень державних дотацій, які власники кладуть у кишеню. Коли Юля туди полізла і сказала, що на шахтах будуть державні інспектори й відстежуватимуть, яке вугілля й куди йде, її моментально відправили у відставку.

Як судовий процес впливає на Тимошенко?

— Тримається мужньо, але її право на відпочинок, гігієну зневажають тотально. Бички ведуть Юлю в туалет суду, де двері не закриваються — там шар мочі. Це спеціально, щоб принизити. Раніше туалет узагалі був закритий. У перший день судового процесу я пішов у кабінет голови Печерського райсуду Інни Отрош і сказав, що попісяю в кутку її кабінету. Вона знає, я це зробив би. Тут же побігли відчиняти.

Чим завершиться цей суд?

— Вибух від справи Юлії Тимошенко треба перебити іншим. Тому посадять Литвина або Кучму. Більше шансів у Литвина. Це лягає в загальну концепцію Партії регіонів прибирання не своїх. Вони ж прибрали людей Литвина з лісу, транспорту (Держлісгосп очолював Микола Шершун, Міністерство транспорту — Костянтин Єфименко. — "ГПУ").

Що буде з партією і депутатською фракцією, якщо Тимошенко ув'язнять?

— Вона залишатиметься лідером. Спілкуватиметься якимись іншими методами. Наприклад, Беназір Бхутто керувала опозицією Пакистану з-за ґрат, вийшла і стала президентом. Лех Валенса майже прямо з тюрми прийшов до влади. В "Батьківщині" є група людей, які можуть реально оприлюднювати позицію партії, є обласні керівники. Юлія Володимирівна усвідомлює, що зараз треба переходити до більшої колегіальності у прийнятті рішень.

Так чи інакше, наші депутати працюватимуть із народом. У Януковича земля тане під ногами, як сніг. Невдоволення наростає. Вчителям підвищили зарплату на 6–7 гривень, а буханець хліба в Києві подорожчав на 3 гривні. А якщо вчителі та працівники дитсадків не з'являться на роботу на один день — відчує вся країна. І влада цього боїться. З'явився паркан біля Верховної Ради, міліції більше, ніж армії.

Президент говорить про економічне зростання.

— Це брехня. Економіка може рости в ціновому виразі товарів. Можна випустити 10  цеглин по гривні, а можна — по 3 гривні. Економіка 10 цеглин по гривні буде в три рази меншою, ніж тих, що по 3 гривні.

Чому біля Тимошенко залишилося так мало вірних людей?

— Чому мало? Фракція містить 103 депутати. (На момент початку роботи ВР цього скликання  було 156 депутатів. — "ГПУ"). А до суду ходили не всі з різних обставин. Дехто грав у теніс в Іспанії, як Терьохін. Я першу половину літа був у суді, потім у мене померла мама, тому три тижні був відсутній. За все літо мав чотири дні відпочинку. Як і переважна більшість.

Назвіть три причини, чому Тимошенко не стала президентом.

— Треба було б більше приділяти уваги кадрам. Деякі, які були введені до складу депутатського корпусу, не додавали авторитету політичній силі. Той же Михайло Поживанов (колишній голова Держкомрезерву, рік тому виїхав до Австрії. — "ГПУ"). У Києві я особисто займався доведенням до арешту його підлеглих за корупцію.

Друга: треба було значно краще організувати систему інформаційних зв'язків. Ми йшли на вибори, не маючи нічого, окрім можливості ходити на політичні шоу, як у Шустера.

Третя причина: повинні були більш жорстко добиватися відповідальності людей за ті ділянки, які їм доручили. Можливо, не вкладати в проекти, які нам не додали: наприклад, столичні мерські вибори, коли Турчинов посів друге місце. Треба було поділитися амбіціями й підтримати Віталія Кличка.

В Адміністрації президента є закрите соцопитування, що якби зараз відбулися вибори глави держави, то Янукович виграв би у Тимошенко, але програв Яценюку. Як порозумітися двом лідерам опозиції?

— Ми не зможемо об'єднати партійні списки. На жаль. Але є ймовірність визначитися по єдиному кандидату на мажоритарних округах, якщо вони таки будуть запроваджені. І тут треба узгоджувати позиції не тільки з Яценюком, а і з Гриценком, Катеринчуком, Кармазіним, Кириленком, Народним рухом. Навколо цього перші контакти були ще взимку минулого року.

"Регіонали" зламали руку

Володимир Бондаренко — заступник голови партії "Реформи і порядок". 15 років тому став заступником міністра юстиції. Відтоді чотири рази його обирали нардепом.

2004-го очолював столичний штаб кандидата в президенти Віктора Ющенка. Перед першим туром двоє чоловіків кинули під Києвом у машину Бондаренка пляшки із запалювальною сумішшю. Він та водій устигли вискочити з салону, а машина згоріла. На тому місці Володимир Дмитрович побудував храм і музей старовини.

Востаннє пройшов до парламенту за списком БЮТу під №100. Торік у грудні "бютівці" блокували президію з вимогою припинити переслідування Юлії Тимошенко. "Регіонали" ввечері напали на опозиціонерів і побили. Бондаренку зламали руку:

— Тоді я вперше потрапив у "Феофанію" (лікарню в Києві для чиновників. — "ГПУ"). Пальці півроку нормально не функціонували.

Володимир Бондаренко одружений. Має двох доньок і п'ятьох онуків.

 

Зараз ви читаєте новину «"Після Тимошенко посадять Литвина" - Бондаренко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути