вівторок, 02 квітня 2013 06:45

"Основна маса людей на Луганщині мають зарплату 1200 гривень"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Народний депутат Спірідон Кілінкаров: ”За програмними положеннями єдиною опозиційною партією є Комуністична. Влада і опозиція — за європейську інтеграцію, ми — за Митний союз. Вони — за продаж землі, ми — проти”
Народний депутат Спірідон Кілінкаров: ”За програмними положеннями єдиною опозиційною партією є Комуністична. Влада і опозиція — за європейську інтеграцію, ми — за Митний союз. Вони — за продаж землі, ми — проти”

Нардеп-комуніст 44-річний Спірідон Кілінкаров стоїть у кулуарах Верховної Ради біля великого монітору. Транслюють "годину запитань до уряду". На трибуні відповідає колишня соратниця Юлії Тимошенко, а нині міністр соціальної політики 37-річна Наталія Королевська.

— Коли будуть розблоковані гуманітарні вантажі на кордоні? — питає її депутат від "Батьківщини" Андрій Павловський.

— Якщо вас інтересує, коли буде кабріолєт червоного кольору доставлений до вєтєрана 85-річного, то він не буде доставлений, — парирує Королевська.

Кілінкаров голосно сміється. У залі теж гул і сміх.

— Вони ж були в одній фракції! — каже Кілінкаров.

Ідемо на третій поверх парламенту. Сідаємо за круглий дерев'яний стіл. Із динаміків чути виступи урядовців, вигуки "Ганьба!".

Під час виборів до Верховної Ради ви говорили: "Сьогодні стукіт у двері зі словами "Ми від Партії регіонів" — це привід отримати в рило". З осені ці настрої якось помінялися?

— Ситуація для Партії регіонів погіршилася через економічну ситуацію, — відповідає російською. — Зараз озвучують, що в нас середня зарплата 3,5 тисячі гривень. Це показник відносний. Я спілкуюся з людьми і знаю, що достойні зарплати отримують у певних галузях — вугільна, металургійна, хімія, нафтохімія. Буває 7-12 тисяч гривень. Зараз тенденція до зниження — криза й у нас, і в світі. Шахти забиті вугіллям, і дівати його нема куди. Основна маса людей на Луганщині мають зарплату 1200 гривень.

За 20 років ми поміняли чотирьох президентів, 19 урядів, і сьогодні економічний розвиток України на рівні 1980-го, як каже прем'єр Азаров. А він чи хоч один його міністр вийшов із програмою Кабміну? Було за другого прем'єрства Тимошенко — за ніч на коліні написала. І то була не програма, а філософія.

Програма має показувати перспективу на ближчі 5-10 років. У Японії — на 20. Вони роблять глибокий аналіз ситуації в світі, досліджують, куди йтиме економіка, які галузі розвиватимуться, які не користуватимуться попитом, яка буде демографія, споживання. І тільки після цього ухвалюють план дій. Ми ж живемо сьогодні на сьогодні, чи сьогодні — на вчора. Усі вважають, що ринок — це базар: хто що приніс, те й продав.

Чи не варто було б підтягуватися до кращого — Євросоюзу, де й справедливіше суспільство, і корупція мінімальна?

— Якщо сусід живе добре, то це не означає, що він годуватиме, поїтиме вас, створюватиме комфортні умови. Він скаже: "Я це все маю, бо прокидаюся о сьомій ранку, а ти — о 12-й". От сьогодні конфлікт між Грецією та Німеччиною, коли у греків сієста (перерва на обід з 12.00 до 15.00. — "ГПУ"), а німці пашуть. Усе краще в ЄС треба запозичати й пристосовувати до наших умов. Але їм не зрозуміти нашої специфіки. Зокрема, що у нас дві економіки — легальна й тіньова. Країна тримається зараз на тіньовій економіці. Люди виживають завдяки їй.

Як добитися держави і суспільства, де не було б такого розриву між бідними та багатими?

— Вирівняти все просто — через податки. Якщо людина має до 3 тисяч доходу, давайте встановимо їй податок 3-5 відсотків. Якщо 100 тисяч — заплати 25 чи 50 відсотків. У країнах Євросоюзу податки по зарплаті доходять до 60 процентів.

Треба взяти під жорсткий контроль фінансовий ресурс. Ми так лібералізували нашу систему, що одним натиском кнопки можна перевести мільярди за межі країни. Ті ж банкіри, які обслуговують таких людей, не відповідають за махінації. Як мінімум, це неправильно.

Якщо люди незадоволені владою, то чому її політична сила набирає на виборах найбільше?

— Люди не люблять Партію регіонів, але дивляться на цих "3Д: три дебіли — це сила", і вони в шоці, — показує на двері в сесійну залу. — Народ споглядає, як ці так звані опозиціонери свистять, тупотять і думає: "З владою проблема. Але що з цими робити?". Їм не вірять.

Люди думають: "Обдуримо всіх. Проголосуємо за "Свободу" й помстимося Партії регіонів". "Свобода" — це не протестний електорат, а помста владі. Я в Києві спілкувався з таксистом, який голосував за "Свободу". Каже: "Я ненавиджу Партію регіонів, то хай ці підуть та наб'ють їм морди". Відповідаю: "То зніми зі стіни портрет діда-ветерана, викинь його і повісь Бандеру з Шухевичем". Перепитує, навіщо. Я говорю: "Бо ти ж за "Свободу" проголосував". Люди не до кінця усвідомлюють, що роблять.

Які у комуністів претензії до опозиції?

— У нас немає опозиції. У чому різниця між Партією регіонів та "Батьківщиною"? Обидві за європейську інтеграцію, за приватизацію, "регіонали" — за продаж землі з 2013 року, опозиція — з 2016-го. Так у чому опозиційність? Її немає. Їхнє бажання в одному: прийти до влади й робити те саме, що зараз робить Партія регіонів. Опозиційність — це альтернативний курс розвитку країни. За програмними положеннями єдиною опозиційною партією є Комуністична. Вони — за європейську інтеграцією, ми — за Митний союз. Вони — за продаж землі, ми — проти.

Які переваги Митного союзу з Росією?

— У них ті самі проблеми, що й у нас. Корупція та сама. З точки зору конкуренції нашим товарам у них єдина перевага — ціна на газ.

Деякі наші товари ніколи не потраплять на європейські ринки. Та ж молочна продукція. Щоб вийти туди, треба забезпечити безконтактне доїння корів. Як це зробити? 70 відсотків нашого молока зараз виробляють удома. Як ми конкуруватимемо? У нас є високотехнологічне виробництво? Їхні товари зайдуть сюди на таких умовах, що ми не зможемо з ними конкурувати. Вони мають кредити під 1-2 відсотки, а ми — під 25.

— Ганьба! Ганьба! — чути знову, коли із зали починають виходити урядовці.

Комуністи на останніх виборах не виграли жодного мажоритарного округу. Чому?

— Якби ми діяли, як наші політичні опоненти, можна було б виграти. Але для цього треба було наступити собі на горло й купувати виборців.

Як зустрінуть у Луганську опозицію з акцією "Вставай, Україно!"?

— Усе залежатиме від того, з чим приїдуть. Якщо будуть провокації, виженуть з області. На Луганщині опозиція не буде "гнати" на Партію регіонів. Це може робити тільки КПУ. Всі інші тихо й мирно сидять під плінтусом Партії регіонів, яка їм зі столу крихти скидає, як тарганам. Зате разом із "регіоналами" займаються бізнесом.

Від часу, коли Юлію Володимирівну посадили, окрім "Юлі — волю!", "Банду геть!", "Свободу політв'язням!", адекватних лозунгів не було. З точки зору свободи слова та демократії — це важливо. Але люди розуміють, що Тимошенко — не янгол. В Україні політика ніколи не робилася в білих рукавичках. Та народ обурений іншим: що її посадили, а цих — ні. Я нинішнім опозиціонерам говорив: "А чого ви незадоволені? Ви ж стояли на Майдані з лозунгами: "Бандитам — тюрми!". Чого ж ви, коли прийшли, не зробили цього? А вони реалізували ваш лозунг.

Тимошенко повинна сидіти?

— Тут навіть питань немає. Але з нею дехто із представників теперішньої влади мають перестукуватися. Це — половина депутатського корпусу. Одна справа, коли депутат із його зарплатою має квартиру, машину, дачу, інша — коли у нього заводи та фабрики.

Живе в депутатській квартирі

Спірідон Кілінкаров народився в Луганську. Закінчив механічний факультет місцевого машинобудівного інституту. 1993-го почав займатися бізнесом. Його підприємство ремонтувало машини та автобуси. За п'ять років став помічником нардепа від Компартії Сергія Дорогунцова. 2006-го пройшов до парламенту за списком КПУ під №3. На дострокових виборах 2007-го — №15, торік — №4.

Восени 2010 року балотувався в мери Луганська. Посів друге місце, програвши 21 голос "регіоналу" Сергію Кравченку.

Із дружиною виховують трьох дітей. Живуть у Києві у службовій неприватизованій депутатській трикімнатній квартирі на Позняках. За 2011 рік задекларував дохід 234 тис. грн, з яких 199 тис. грн — зарплата, 34 тис. грн — матеріальна допомога.

Зараз ви читаєте новину «"Основна маса людей на Луганщині мають зарплату 1200 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути