субота, 06 квітня 2024 05:31

Українцям заборонили повертатися на батьківщину

Українцям заборонили повертатися на батьківщину
Депортованим українцям заборонили повертатися. Фото: "Територія терору"

6 квітня 1950 року в Москві ухвалили постанову Ради Міністрів СРСР про скасування термінів заслання осіб, які були вивезені протягом 1944-1949 рр.

Постанова була таємною. Згідно з нею, залишення місця обов'язкового та постійного поселення загрожувало 20 роками каторжних робіт.

Під постанову підпадали мешканці Заходу України, яких депортували 1944-1953 років. До Сибіру та в Казахстан насильно вивозили членів ОУН, їхніх рідних, підпільних греко-католиків, свідків Єгови та інших засуджених. Люди були змушені жити у важких умовах. Серед переселенців була велика смертність. Нова постанова заборонила їм повертатися на батьківщину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сибір перевезли понад 25 тис. українських родин

За даними МВС України, протягом 1944–1952 років із західних областей депортували 65 906 сімей. Це 203 тис. 662 особи. Після смерті керівника СРСР Йосипа Сталіна масові депортації припинилися. Депортованих обмежували в правах до 1956 року.

10 лютого 1940-го радянська влада розпочала першу хвилю насильницької депортації населення із нещодавно приєднаних Західної України та Білорусі. Хотіла придушити "контрреволюційні" настрої "неблагонадійних" громадян.

Зараз ви читаєте новину «Українцям заборонили повертатися на батьківщину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути