пʼятниця, 09 грудня 2016 00:10

Оберуть голів об'єднаних громад

– Багато політиків хочуть використати ці вибори як підготовку до парламентських, – каже політолог 38-річний Віктор Таран.

11 грудня відбудуться вибори в 41 об'єднаній територіальній громаді, 18 грудня – у 143. Участь у них візьме майже 1 млн виборців.

– Реформа децентралізації передбачає утворення об'єднаних територіальних громад. Вони будуть наділені вагомими повноваженнями й фінансовими ресурсами, – говорить Таран. – Зараз обиратимуть голів ОТГ, старост (колишні голови сіл. — ГПУ) і депутатів. Наприклад, у громаду об'єднуються сім сіл. Матимуть одного голову, сім старост і місцеву раду. До виконавчого комітету входитимуть голова і старости. Вони представлятимуть інтереси своїх сіл. На всю громаду буде один бюджет.

Від об'єднання користі більше, ніж шкоди. Цю реформу пройшли всі європейські країни й держави колишнього соціалістичного табору. У Польщі було три хвилі змін. У Німеччині триває шоста, а ми ще першу не закінчили. Йде величезний спротив із боку системи. Частину людей на місцях залякують. Деякі голови сіл, які контролюють бюджет і тримають на посадах кумів і родичів, саботують реформу. При цьому дерибанять землю.

Зараз триває активна боротьба між політичними силами. Всі хочуть отримати більшість у радах новостворених громад.

Зараз ви читаєте новину «Оберуть голів об'єднаних громад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути